PARODONTOZA
- Afecțiune cronică, cauzată de placa bacteriană (pelicula de pe suprafața dinților care trebuie îndepărtată prin periaj dentar de minimum 2 ori pe zi), care neîndepărtată se transformă în tartru. Neîndepărtarea periodică a tartrului va duce în timp la inflamarea gingiei și în stadii avansate va cuprinde și osul de susținere din jurul dintelui.
Cauzele parodontozei:
- placă bacteriană > tartru > agenții patogeni cantonati in tartru (bacteriile)
- igiena orală slabă
- fumatul
- stresul
- bolile sistemice și cronice
- predispoziție genetică dată de sistemul imunitar
Semnele bolii parodontale (gingivita, parodontita superficială sau parodontita profundă)
- gingii inflamate
- sângerări la periaj
- halena fetida (respirație urât mirositoare)
- depuneri de tartru la baza dinților
- retragerea gingiei
- rădăcini dentare descoperite
- sensibilitate la rece, la periaj sau la consumul anumitor alimente
- mobilitate dentară
- schimbarea poziției dinților în timp
- senzatia că dinții „devin mai lungi”
Ce trebuie să faci când descoperi unul sau mai multe semne:
- igienizare profesională (detartraj dentar): igienistul dentar stabilește indicele de placa bacteriană, indicele de tartru și gradul de sângerare
- imediat după igienizare se schimbă periuța de dinți sau capul periuței electrice
- radiografii dentare sau CBCT (computer tomograf)
- consult medic specialist parodontolog
- parodontometrie (clasic sau cu sistemul Florida Probe): măsuratori făcute doar de medic
- medicul specialist parodontolog trebuie să îți explice care este gradul de afectare pe fiecare dinte în parte (adâncimea pungilor parodontale, retracțiile gingivale, hiperplaziile gingivale, afectarea furcațiilor și gradul de mobilitate dentară) și să pună un diagnostic de certitudine
- planul de tratament: se explică variantele clasice și moderne de tratament
- tratamentul parodontal propriu-zis
- monitorizare
- menținerea rezultatelor
Tratamentul bolii parodontale cu ajutorul laserelor
Prin tratamentul bolii parodontale urmărim două aspecte: îndepărtarea cauzei, a bacteriilor patogene, dar și curățarea tuturor țesuturilor afectate, infectate, necrozate.
Clasic, tratamentul bolii parodontale se făcea de la bun început chirurgical. Gingia se inciza dintr-o parte în alta a dinților afectati, se decola de pe suprafața osului, apoi se curățau osul, gingia și rădăcinile cu instrumente mecanice, după care se sutura plaga și se aștepta mai multe săptămâni vindecarea.
În clinica noastră tratamentul bolii parodontale se realizează cu ajutorul mai multor lasere. Ele lucrează complementar în vederea obținerii celor mai bune și durabile rezultate.
Prin utilizarea corectă și eficientă a acestor lasere noi reușim să creăm la final țesuturi curate și biostimulate. Acesta este un aspect esențial pentru vindecare, dar și pentru determinarea celulelor mezenchimale nediferențiate, celule ce se află la nivelul osului și de jur împrejurul rădăcinii dinților. Acestea acționează în condiții de țesuturi curate și absența bacteriilor și sunt asemănătoare celulelor stem – produc os nou si noi fibre gingivale care vor reatașa gingia pe suprafața rădăcinii.
Terapia cu laserul dioda 940 nm
În cadrul clinicilor noastre avem în dotare laserul dioda Epic Biolase, cu lungimea de undă de 940 nm.
Acest prim laser care se folosește în tratamentul bolii parodontale are rolul de sterilizare. Fiind o boală bacteriană, înainte de toate ne interesează îndepărtarea cauzei – adică bacteriile. Acest laser are o putere de sterilizare de pana la 1 cm în profunzimea osului și a gingiei.
Pe lângă efectul de sterilizare, laserul mai are și un efect de biostimulare a metabolismului celular. Accelerarea metabolismului celular face ca celule să se dividă mai repede, iar țesuturile să se refacă mult mai repede dupa intervenție.
Lungimea de undă a acestui laser determină absorbția profundă a razei laserului în celule bacteriene distrugându-le. Practic, datorită acestui laser vindecarea este mult grabită, nu mai avem dureri dupa intervenție, nu se mai umflă sau nu mai apar hematoame, cum se întampla în cazul tratamentului clasic, chirurgical. O sensibilitate redusă poate apărea uneori în ziua intervenției, sensibilitate ce dispare în urmatoarele ore.
Terapia cu laserul Er,Cr:YSGG 2780 nm
Acesta este cel de-al doilea laser folosit în tratamentul parodontal. El are rolul de a curăța toate tesuturile afectate, infectate și necrozate. Prin lungimea sa de undă este absorbit selectiv la nivelul țesuturilor alterate, iar acestea sunt curățate.
Datorită absorbției selective de mare precizie sunt îndepărtate doar țesuturile afectate de boală, nu și țesuturile sănătoase, unul din numeroasele motive ale vindecării rapide, fără durere. Folosind acest laser se curăță porțiunea interioară a gingiei, cea care privește spre rădăcina dintelui și care era lipită pe radăcină. Se îndepărtează un strat superficial de celule infectate, necrozate, alterate. Pe interior gingia trebuie lăsată curată.
Se trece apoi la curățarea suprafețelor rădăcinilor. Toate bacteriile care determină pierderea osului se depun pe suprafețele rădăcinilor și determină ramolirea, înmuierea primului strat de suprafață. Acest strat moale, plin de bacterii trebuie curățat, îndepartat. La final, rădăcininile trebuie să aibă suprafețele dure și curate.
Apoi se trece la curățarea osului. Tot osul care se resoarbe nu se pierde, nici nu dispare. El se transformă într-un alt tip de țesut. Acesta se numește țesut de granulație și este un țesut moale, infectat care trebuie curățat, îndepărtat.
Waterlase iPlus 2780nm este unicul laser ce determină sinteza enzimei fosfataza alcalina, enzimă ce are rol esențial la nivelul maxilarului în producția de os nou. Cât timp la final lăsăm os curat, gingie curată și suprafețe ale rădăcinilor dure și curate și decontaminăm si biostimulăm cu primul laser țesuturile, creăm toate condițiile necesare pentru ca osul să se remineralizeze, să se reîntărească. Cu alte cuvinte, resorbția osoasă să se oprească din evoluție, iar gingia să se reatașeze pe suprafața dinților.
Parodontometria clasică (manuală)
Parodontometria o etapă esențială înainte de începutul tratamentului parodontal. În urma realizării masurătorilor parodontale, a examinării clinice și radiologice se poate pune un diagnostic de certitudine corect și se poate stabili un plan de tratament adecvat în funcție de problemele și necesitățile fiecărui pacient.
În timpul parodontometriei se măsoară:
- adâncimea pungilor parodontale
- nivelul de atașament al gingiei
- gradul resorbției osoase
În mod normal gingia care este atașată pe suprafața dintelui poate avea un șanț gingival cu o adâncime de 1-3mm. Atunci când li se permite bacteriilor acumularea în acest spațiu apare inflamația ce determină detașarea gingiei de pe dinte și pierderea atașamentului. Șanțul gingival se adâncește și devine pungă parodontală, unde și mai multe bacterii se vor acumula determinând pierderea osului alveolar din jurul rădăcinii dinților.
În vederea realizării acestor măsuratori se folosește un instrument numit sondă parodontală. Aceasta este o sondă cu vârf rotunjit (care face această manopera complet nedureroasă), cu gradații din milimetru în milimetru.
Cu această sondă pătrundem între gingie și dinte, mai exact în spațiul în care gingia s-a desprins de pe suprafața acestuia și osul s-a retras.
Toate aceste date se vor trece într-un tabel care ne va arăta la sfărșit un grafic exact cu nivelul de pierdere al atașamentului gingival și al resorbției osoase. Această manoperă ne permite atât diagnosticarea timpurie a bolii parodontale, cât și alegerea unui tratament individualizat pentru fiecare caz în parte.