Știm cu toții că primul lucru observat la o persoană este zâmbetul și, din păcate, acesta nu se întreține singur, ci este o activitate pe care trebuie să o facem zi de zi, nu doar pentru dinți mai albi și strălucitori, ci și pentru sănătatea întregii cavități orale. La acest lucru contribuie, pe lângă un periaj corect, și îngrijirea corectă a gingiilor, a mucoaselor și curățarea limbii.
Alegerea periuței de dinți
Când trebuie să alegi o periuță de dinți, deseori rămâi minute în șir în fața raftului cu produse de igienă orală, neștiind ce este mai bun pentru dinți și gingii. Mulți dintre pacienți au tendința să aleagă periuțe soft, adică pe cele cu peri moi, pentru a proteja gingiile. Adevărul este că, dacă nu există o boală parodontală la mijloc, nu există motive reale pentru care să ne îndreptăm către o periuță soft. Iată ce opțiuni există:
- Periuțe soft – potrivite pentru bebeluși (dacă sunt de dimensiune mică), deoarece ei se confruntă adesea cu gingivită de erupție și dorința este de a face periajul să fie plăcut, iar gingiile să fie protejate. De asemenea, cum am menționat mai sus, se pot folosi de către pacienții cu gingivite sau parodontoze, când sângerările gingivale sunt frecvente, iar periajul cu o periuță mai tare poate provoca disconfort. Pot fi folosite și după intervenții chirurgicale în cavitatea orală, precum inserarea de implanturi, deoarece este absolut necesar să păstrăm zona curată, dar aceasta trebuie curățată cu blândețe și atenție;
- Periuțe medium – sunt periuțele cu o duritate medie, pe care le-am putea numi și universale. Sunt potrivite pentru toată lumea, inclusiv pentru copiii peste 3 ani, dar și pentru cei cu boli parodontale sub tratament, mai ales dacă medicul parodontolog sau igienistul recomandă îmbunătățirea igienei orale;
- Periuțele hard – sunt recomandate pentru adulții fără probleme la nivelul gingiilor și fără sensibilitate. Perii tari asigură o curățare eficientă. Nu este recomandată adolescenților, deoarece ei pot dezvolta gingivita de pubertate din cauza unei igiene inconstante și a schimbărilor hormonale din această perioadă. O periuță care va provoca disconfort la nivelul gingiilor îi va determina pe adolescenți să sară peste periaje, creându-se astfel un cerc vicios, prin care inflamația gingivala nu numai că este întreținută, dar poate fi și agravată.
În general, după ce a fost aleasă duritatea perilor, trebuie să fii atent și la cât de deși sunt perii. Pentru ca o periuță să fie eficientă, este necesar ca ea să aibă perii dispuși în mănunchiuri, iar mănunchiurile să fie cât mai dese.
Periuță de dinți manuală sau electrică
Deseori, ne aflăm în dificultate când vine vorba despre despre care este cea mai eficientă periuță de dinți. De-a lungul timpului, s-au realizat mai multe studii pe termen lung, în care au fost analizate cantitatea de placă bacteriană rămasă în urma periajului manual sau electric și sănătatea gingiilor. Astfel, s-a ajuns la concluzia că periuțele electrice sunt mai eficiente, în special pentru persoanele care nu au o manualitate foarte bună pentru a realiza un periaj manual corect. De aici, putem deduce cu ușurință avantajele, dar și dezavantajele unei periuțe electrice.
Avantaje:
- cronometru încorporat, astfel timpul de periaj este respectat prin utilizarea periuței până când se termină programul selectat;
- majoritatea periuțelor electrice sunt prevăzute cu senzor de presiune, care semnalează atunci când periuța este apăsată prea tare pe dinți sau gingii;
- curățare eficientă, fără mișcări dificile;
- periuțele mai noi vin și cu o aplicație pentru telefonul mobil, monitorizând zonele care nu au fost curățate corespunzător;
Dezavantaje:
- sunt mai costisitoare decât cele manuale, iar înlocuirea capului de periuță poate avea un preț ridicat;
- nu toată lumea poate accepta senzația de vibrație pe care periuțele electrice le fac.
La categoria de periuțe electrice mai apare și alegerea uneia rotative sau sonice. Articolele de specialitate ne arată că, pe termen lung, cele cu vibrații sonice sunt mai blânde și promovează sănătatea gingiilor și a țesuturilor parodontale, contribuind la prevenția parodontopatiilor, precum parodontoza.
În ceea ce privește periuța manuală, printre dezavantajele acesteia se numără faptul că necesită o dexteritate foarte mare pentru a realiza un periaj eficient și corect, este necesar un cronometru sau o clepsidră pentru a peria dinții suficient. Avantajul lor constă în faptul că sunt accesibile, pot fi schimbate ori de câte ori este necesar și nu presupun o investiție mare.
Indiferent de ce periuță alegi, trebuie să înțelegi că îndepărtarea în totalitate a plăcii bacteriene este extrem de necesară, atât pentru a preveni cariile, cât și pentru a avea grijă de gingii și de țesuturile de susținere ale dinților.
Alegerea pastei de dinți
Așa cum acorzi atenție alegerii periuței și a altor produse de igienă personală, la fel este necesar și pentru pasta de dinți. Cel mai studiat ingredient din pasta de dinți, cu efecte benefice este fluorul. Deși există o mulțime de discuții despre el, hai să povestim puțin despre ce face el și la ce ajută.
În primul rând, fluorul are o mulțime de studii în spate, întinse pe o perioadă foarte lungă, prin care s-a demonstrat efectul de protecție împotriva cariilor și de remineralizare a suprafețelor de smalț care au pierdut minerale. Acele suprafețe sunt, de fapt, o carie incipientă, în care smalțul este extrem de vulnerabil și pe care se poate grefa oricând o carie serioasă. În al doilea rând, ajută la reducerea sensibilității dinților deoarece, în timp, pe suprafața smalțului, se creează mici pori (microfisuri), prin care alimentele reci, foarte fierbinți sau dulci pot trece, generând o stare de disconfort. Fluorul, prin capacitatea de remineralizare, poate umple acești pori, reducând astfel sensibilitatea.
În ceea ce privește cantitatea de fluor pe care o pasta trebuie să o aibă, se recomandă ca peste vârsta de 6 ani ea să conțină 1500 ppm (părți per milion) fluor. Deși sigur ai auzit din multe părți cât de toxic este fluorul, știi vorba aceea: doza face otrava. Dacă se folosește o cantitate corectă de pastă de dinți (bob de mazăre sau maximum 1 cm de pastă), atunci fluorul nu are cum să atingă nicidecum doza toxică acută, care se poate manifesta prin simptome digestive, cel mult, mai ales la un adult.
Dacă totuși nu te simți confortabil să alegi o pasta de dinți cu fluor, pasta cu cristale de hidroxiapatită reprezintă o alternativă foarte bună. Hidroxiapatita este un ingredient care se află în mod natural în componența smalțului, însă se dizolvă mult mai ușor decât fluorapatita (care se formează cu ajutorul fluorului din pasta de dinți). Este un ingredient destul de nou și cu mai puține studii, însă pare promițător în efectele sale.
Dușul bucal este o opțiune mai acceptabilă pentru cei care nu vor să se complice cu folosirea aței dentare și, în plus, realizează și masajul gingival. Se recomandă cele cu flux continuu de apă, pentru o curățare mai eficientă. Capul dușului bucal se va ține între buze precum un pai și se va merge cu el dintr-un capăt în altul al arcadei dentare, de câte 2-3 ori pe fiecare arcadă (sus și jos). Încă un avantaj pe care îl are dușul bucal, este că apa de la robinet poate fi combinată cu o apă de gură, având astfel o eficiență mai mare, iar sănătatea gingiilor este asigurată astfel. Totodată, el este mai mult decât recomandat pentru purtătorii de aparat dentar, unde curățarea dintre dinți poate fi chiar dificilă. Dezavantajul acestuia este că necesită o investiție destul de mare la început, iar apoi capetele trebuie schimbate periodic.
Periuțele interdentare nu sunt recomandate pentru toată lumea. Ele se folosesc doar la recomandarea medicului stomatolog sau parodontolog. Dacă nu există spații între dinți care să permită accesul periuței interdentare, gingiile sunt lezate, inflamate și aplatizate între timp și se creează spații care, în mod normal, nu ar trebui să existe. Periuțele dentare se folosesc atunci când există spații între dinți, în special acolo unde se depune mai mult tartru. Ele vin în diverse dimensiuni, iar medicul te va sfătui care ți se potrivește cel mai bine.
Tehnica de periaj corectă pas cu pas
- Rutina de îngrijire a dinților începe, întotdeauna, prin curățarea spațiilor interdentare, indiferent de metoda aleasă.
- Se alege zona cu care preferăm să începem, ideal este să împărțim cavitatea orală în 4 cadrane, pe care să le curățăm în ordine. Este bine ca, din când în când, să schimbăm cadranul cu care începem, pentru că există tendința ca periajul să fie mai puțin eficient spre final.
- Se începe cu suprafața dinspre obraji sau buze, periuța fiind poziționată într-un unghi de 45 grade și se ține cont de regula „dinspre gingii, spre dinți”. Se vor face mișcări de măturare, gentile, cu o presiune moderată, pentru a nu irita gingiile.
- După acest pas, se curăță suprafețele dinspre cerul gurii sau dinspre limbă, prin aceleași mișcări.
- Suprafața pe care mestecăm se va curăța prin mișcări de du-te-vino, din față în spate, pentru a curăța toate șanțurile și gropițele.
- Se fac aceleași mișcări în fiecare cadran în parte.
- Dinții frontali (incisivii centrali, laterali și caninii) se curăță prin aceeași tehnică, cu modificarea poziției periuței pentru partea din spate. Ea va fi ținuță vertical și, prin mișcări de măturare dinspre gingii spre dinte, se vor curăța suprafețele dinspre cerul gurii sau limbă.
- Rutina se încheie prin curățarea limbii, pe care aderă foarte multe bacterii și mici resturi alimentare, cu ajutorul periuței de dinți sau a unor raclete speciale pentru limbă.
- Cavitatea orală nu se clătește după încheierea periajului, ci doar se scuipă excesul de pastă, lăsând ingredientele active ale pastei să acționeze pe dinți pe durata nopții în special.
Periajul dinților copiilor
Igiena orală a celor mici trebuie să înceapă încă de la primul dinte apărut, adică în jurul vârstei de 6 luni. Dacă până să apară primul dinte, au fost folosite comprese sau degetare din silicon, odată cu apariția dinților, igienizarea lor trebuie făcută cu ajutorul unor periuțe potrivite copiilor și cu pastă de dinți, chiar dacă cei mici nu știu să scuipe. Este ideal să păstrăm rutina de curățare a dinților, indiferent de circumstanțe, pentru a-i obișnui pe copii cu această rutină.
Chiar dacă la început spălatul pe dinți nu este extrem de eficient, acest obicei trebuie să facă parte din viața copiilor, pentru a avea o rutină sănătoasă atunci când vor crește. Imediat ce au erupt toți dinții și aceștia încep să se atingă între ei, ața dentară trebuie introdusă în rutina lor, deoarece cariile interdentare sunt foarte comune la micuți.
Periuțe de dinți pentru copii
Pentru grupa de vârstă 6 luni – 3 ani, se recomandă folosirea periuțelor moi (soft), pentru a fi cât mai acceptate și tolerate de micuți. În această perioadă, ei se confruntă cu gingivita de erupție, până la ieșirea tuturor dinților de lapte, adică în jurul vârstei de 2 ani și jumătate și dorința este ca periajul să fie plăcut și confortabil. După vârsta de 3 ani, se poate trece la periuțele cu peri medii, care curăță ceva mai bine și este perioada în care este acceptată de copii. De asemenea, se poate încerca și tranziția către periuța electrică, ceea ce îi va face pe cei mici să se obișnuiască cu senzația de vibrație a periuței, asemănătoare instrumentelor din cabinetul stomatologic. Pentru adolescenți, periuțele recomandate sunt cele medium sau hard, cu mențiunea că, în această perioadă poate apărea gingivita de pubertate, iar o periuță cu peri tari poate deranja gingiile, iar ei voi evita periajul.
Pastă de dinți pentru copii
Fiecare perioadă a vieții unui copil necesită îngrijire aparte, astfel că:
- pentru copiii cu vârste cuprinse între 6 luni – 3 ani, se recomandă o pastă de dinți cu până la 1000 ppm F, într-o cantitate cât un bob de orez;
- între 3 ani și 6 ani, se recomandă o pastă cu 1000 ppm F sau chiar mai mult, dacă cei mici au un risc carios ridicat, într-o cantitate cât un bob de mazăre;
- peste 6 ani se poate trece la pasta de dinți pentru adulți, cu 1500 ppm F, într-o cantitate cât un bob de mazăre sau 1 cm de pastă de dinți.
Întrebări frecvente
Ce se întâmplă dacă nu schimb periuța de dinți la timp?
Periuța, în mod obișnuit, se schimbă la fiecare 3 luni, deoarece perii acesteia se uzează în timp. Astfel, periuța de dinți nu va mai fi eficientă, nu mai curăța corespunzător suprafețele dentare și, posibil, va crea iritații gingivale. De asemenea, trebuie să ținem cont și de încărcătura bacteriană de pe perii acesteia, astfel că după o răceală, viroză sau detartraj se recomandă schimbarea periuței de dinți.
E ok dacă omit uneori periajul de seara?
Trebuie să ții minte că o carie nu se produce dacă se sare peste un periaj, ci apare printr-un cumul de factori (igienă insuficientă, dietă neadecvată), care acționează pe o perioadă mai lungă de timp. Nu uita însă, omiterea igienizării dinților seara nu trebuie să devină un obicei, deoarece resturile alimentare lăsate pe dinți pe durata nopții fermentează, devenind hrana bacteriilor care provoacă apariția proceselor carioase.
De unde știu dacă mă spăl bine pe dinți?
Pentru a te asigura că faci o treabă bună, există soluții sau paste de dinți cu revelator de placă. Așadar, după ce te speli pe dinți cu această pastă și clătești, vei putea observa zonele care rămân colorate, acelea fiind zonele care necesită mai multă atenție. Totodată, prin tehnica de igienizare GBT, procedura se începe prin aplicarea unui revelator de placă pe suprafața tuturor dinților, pentru ca igienistul să îți arate unde trebuie să insiști cu periajul.
De ce am tartru chiar dacă mă spăl pe dinți?
Există zone care sunt mai greu accesibile periajului, cum ar fi sub gingie unde, vrând, nevrând, resturile alimentare își fac loc și, în timp, se mineralizează, transformându-se în tartru subgingival. Totodată, dacă ai dinții înghesuiți sau, dimpotrivă, prea spațiați, sunt zone mai predispuse depunerii tartrului și ar trebui să apelezi la un medic ortodont. Inclusiv o mușcătură (ocluzie) incorectă poate genera depunerea excesivă a tartrului.
Câte minute trebuie să mă spăl pe dinți cu periuța electrică?
Majoritatea periuțelor electrice vin cu un cronometru integrat, de 2 minute și ar fi bine să respecți timpul minim impus de periuță. Periuțele de dinți electrice mai noi au și o aplicație pentru telefonul mobil, unde poți configura ca periajul să dureze mai mult, integrând mai multe tipuri de programe, potrivite dinților și gingiilor tale.
Articol scris de:
„Am visat să devin un medic altfel, la care oamenii să vină cu bucurie. Încă de când am terminat facultatea am scris pe cărțile mele de vizită The Gentle Dentist și nu era o simplă declarație de intenție: comunicam cu pacientul clar și îi explicam pașii intervenției, astfel încât să uite de teama de stomatolog.”