Tehnologie
Sistem digital computerizat și modern de măsurare a adâncimilor pungilor parodontale

Florida Probe

Este un sistem digital computerizat și modern de măsurare a adâncimilor pungilor parodontale. Acest sistem digital a fost dezvoltat încă din anul 1986, în California, Statele Unite ale Americii, cu scopul de a îmbunătăți modalitatea clasică de măsurare a adâncimilor pungilor parodontale.

Între timp au fost aduse multe inovații si îmbunătățiri sistemului Florida Probe pentru a putea ajunge acum la varianta finală a acestuia. Sistemul utilizează o forță constantă și controlată de sondare, în comparație cu sondarea clasică unde fiecare medic putea utiliza o forță diferită, motiv pentru care parodontometria clasică putea să difere de la un medic la altul.

Dacă un practician acționa sonda parodontală clasică cu o forță de 10g, avea un rezultat al măsuratorilor finale cu totul diferit față de un clinician care utiliza o forță de presiune de 30g. Florida Probe are o forță constantă de 15g, realizând astfel o precizie a sondării de 0.2mm.

Precizia măsurătorilor parodontale este astfel de 3 ori mai bună în comparație cu metodele clasice. Această precizie în măsurarea adâncimii resorbțiilor osoase face diferența între un diagnostic corect și unul aproximativ, fapt ce influențează drastic întregul tratament parodontal.

Forța minimă exercitată de sonda Florida Probe în punga parodontală conferă un mare avantaj datorită confortului pacientului, înregistrarea adâncimilor resorbțiilor osoase făcându-se ușor, fără durere sau fără dezinserția epiteliul gingival, cum se poate întâmpla în cazul aplicării forțelor prea mari în timpul măsurătorilor clasice. Acest accident duce la contaminarea unor zone încă neafectate de boala parodontală.

Sistemul permite înregistrarea mai multor date și informații precum adâncimea la sondare, gradul de sângerare, indicele de placă bacteriană, indicele de tartru, retracție gingivală, hiperplazii gingivale, afectarea furcațiilor, mobilitate, ceea ce ne conferă posibilitatea realizării unui diagnostic de mare precizie.

Toate aceste date sunt înregistrate într-o fișa digitală a pacientului, alături de alte date din istoricul medical al acestuia, cum ar fi radiografii dentare, boli generale asociate și tratamente medicamentoase, ce ne vor ajuta să monitorizam pe termen lung evoluția și rezultatele obținute în urma tratamentului parodontal laser.

Toate informațiile obținute în urma utilizării sistemului Florida Probe ne ajută prin complexitatea și multitudinea de factori să-i putem aduce la cunoștință pacientului importanța înțelegerii diagnosticului de boală parodontală.

În absența acestei conștientizări esențiale, din cauza faptului că de cele mai multe ori boala parodontală este o boală cronică cu o evoluție în surdină și lentă, pacienții nu beneficiază de un tratament parodontal din timp, ci de cele mai multe ori în fazele foarte avansate, când deja pentru unii dinți este tardiv să mai poată fi salvați.

Laserul diodă 940nm

În clinicile Gentle Dentist laserul diodă cu lungimea de undă de 940nm este nelipsit în orice tratament parodontal. Acesta este primul laser care ia contact cu țesutul infectat (afectat de boala parodontală) datorită faptului că are o putere de sterilizare extrem de mare. Acesta nu se oprește ca zona de acțiune la ceea ce vedem cu ochiul liber, ci este capabil să pătrundă cu ajutorul energiei până la 1cm în țesut (atât în os, cât și în gingie) pentru a steriliza zona afectată. Medicul parodontolog va folosi acest laser în zona afectată fără a fi nevoie de un bisturiu.

Poate că lungimea de undă pe care o folosește laserul nu vi se pare importantă sau relevantă, însă aceasta este, de fapt, extrem de importantă atunci când efectuăm un tratament cu ajutorul laserlui. Iar această lungime de undă este, în mod special, atrasă de culoarea acestor bacterii pe care ne dorim să le eliminăm.

În plus, acest laser diodă are și un efect de biostimulare a metabolismului celular, ceea ce se traduce prin o vindecare mai rapidă a țesuturilor după intevenție.

Ce obținem practic cu laserul diodă? O decontaminare parodontală, o vindecare mai rapidă, fără durere în timpul procedurii sau ulterior, acasă. Acest laser este doar un pas în obținerea rezultatelor dorite, însă este un pas extrem de important având în vedere faptul că boala parodontală are la bază o infecție bacteriană.

Laserul Er,Cr: YSGG – 2780 nm

Dacă laserul diodă îl folosim pentru decontaminare și sterilizare, laserul Erbium este ajutorul nostru în curățarea țesturilor afectate de boala parontală. Unul dintre avantajele sale principale este faptul că este capabil să selecteze singur zona afectată, lăsând în urma sa țesutul sănătos neatins. Deci nu ne va permite să curățăm decât acea parte a țesutului ce necesită a fi îndepărtată, lâsând în urmă țesutul neafectat de boala parontală.

Pentru că această boala parodontală nu afectează numai gingia, ci și dintele & osul, este esențială curățarea acestor țesuturi dure. Practic, cu acest laser noi vom curăța și suprafețele rădăcinilor dinților afectați de boală, deoarece acolo se situază toate bacteriile pe care trebuie să le eliminăm. Cu ajutorul acestui laser vom putea trata și curăța atât partea gingivală afectată, cât și cea osoasă, fără a încălzi țesuturile.

Față de laserul diodă, care folosește doar energie laser, acest laser Erbium se folosește și cu apă. Practic, fiecare procedură este însoțită de un jet de apă delicat care are rolul de a proteja țesuturile și de a împiedica ridicarea temperaturii în acea zonă.

Practic, acest laser ne ajută să stopăm evoluția bolii parontale și favorizează reatașarea ulterioară a gingiei pe suprafața dinților. În plus, acesta este unicul laser capabil să ajute la producția de os nou.

GBT by EMS

Acest aparat este mai mult decât unul cu care facem un detartraj. Vine cu o tehnologie patentată de EMS, Elveția, fiind cel mai performant concept de igienizare disponbiil, capabil să ne ajute în lupta cu boala parontală.

Pentru că bacteriile stau la baza apariției bolii parodontale, este extrem de important să începem orice tratament parodontal pe un teren cât se poate de curat. Iar asta înseamnă cu o ședință de igienizare/detartraj în prima fază.

Însă la fel de importantă este și menținerea unei sănătăți orale după finalizarea tratamentelor parodontale, motiv pentru care noi ne-am dorit să aveți parte de o experiență cât se poate de plăcută. Iar acest aparat ne permite să vă oferim acest lucru cu o tehnică minim-invazivă, dar și cu o eficiență ridicată în comparație de tehnicile clasice de air-flow/detartraj. Pudra pe care acesta o folosește este și ea una mult mai fină, de doar 14μm, creată special pentru a fi utilizată doar cu acest aparat. Iar pentru un confort și mai ridicat, apa care se utilizează este încălzită constant, în funcție de gradul de durere.

Practic, orice pacient sensibil la detartraj/igienizare clasic, va simți o diferență extrem de mare atunci când va încerca tehnica GBT!

Despre protocolul de igienizare GBT citește aici:

https://www.gentledentist.ro/tratamentul-ghidat-de-indepartare-a-placii-bacteriene/protocolul-gbt