Frica de dentist (sau dentofobia) reprezintă o problemă actuală extrem de comună care duce, de cele mai multe ori, la amânarea tratamentelor dentare până într-un punct critic, uneori până la pierderea dinților.
Frica de dentist sporește riscul de apariție a unor afecțiuni orale, fiind un important impediment în prevenția acestor boli.
Ce este dentofobia/frica de dentist?
Dentofobia este o tulburare de anxietate din categoria fobiilor, ce se manifestă printr-un sentiment irațional de teamă cu privire la vizita la medicul stomatolog. Aceasta determină evitarea sau amânarea în mod repetat a controalelor stomatologice. Dentofobia este un tip de anxietate anticipativă, ce rezultă dintr-o teamă nejustificată de un pericol anticipat necunoscut. Potrivit estimărilor, mai bine de o treime din populația globală se confruntă cu un anumit nivel de teamă cu privire la vizita la stomatolog.
Frica de stomatolog poate avea repercusiuni importante asupra sănătății orale a unui individ. În absența controalelor stomatologice, riscul de apariție a afecțiunilor dentare crește semnificativ, iar probabilitatea de pierdere prematură a dinților este ridicată. Deoarece dentiția incompletă este asociată cu o calitate scăzută a vieții, se poate deduce faptul că dentofobia influențează negativ calitatea vieții.
Diferența dintre dentofobie@ și alte frici legate de tratamentul dentar
Termeni precum fobie și teamă, deși folosiți frecvent pentru a descrie același sentiment de frică incontrolabilă și irațională cu privire la o situație anticipată, descriu stări de o gravitate diferită. Astfel, în cazul celor cu fobie de dentist, sentimentul de teamă este atât de puternic încât probabilitatea de a ajunge la medic este una scăzută, chiar și în urma apariției durerilor dentare severe sau a pierderii dinților. În schimb, persoanele cu anxietate dentară ușoară sau medie, deși obișnuiesc să se îngrijoreze cu privire la tratamentele stomatologice, cel mai probabil vor ajunge la medic, dacă situația o va impune.
Simptome dentofobie
Dentofobia se manifestă diferit de la un individ la altul, astfel că simptomele pot varia în intensitate. Principalele simptome ale dentofobiei sunt:
- tahicardie (creșterea ritmului cardiac);
- hiperhidroza (transpirație excesivă);
- dispnee (dificultăți de respirație);
- tremur al mâinilor sau chiar al întregului corp;
- amețeli;
- greață sau indigestie;
- insomnie.
Cauze dentofobie/frica de dentist
Teama de stomatolog poate avea numeroase cauze potențiale, iar impactul asupra individului poate fi mai crescut sau mai redus în funcție de ceea ce a dus la declanșarea ei.
De exemplu, unui individ a cărui teamă a fost alimentată de experiențe anterioare cu medici stomatologi îi va fi foarte dificil să se prezinte la medic.
În schimb, o persoană a cărei teamă e determinată de frica de durere, are șanse mai mari de a merge la un control stomatologic.
Principalele cauze ale fricii de dentist includ:
- Rușinea – amânarea constantă a vizitelor la medic duce la deteriorarea danturii până într-un punct în care pacientului îi este rușine de aspectul propriei danturi.
- Istoricul familial – factorul genetic influențează capacitatea unui individ de a face față situațiilor stresante și riscul de a avea o fobie.
- Experiențele anterioare negative cu medici stomatologi sau cu dispozitivele utilizate într-un cabinet stomatologic (în prezent, medicii stomatologi folosesc aparatură modernă care nu provoacă dureri sau disconfort, lucru care nu se întâmpla, însă, în urmă cu câțiva ani).
- Un istoric personal de abuz (persoanele care au fost victime ale violenței sexuale sau victime ale abuzului în copilărie pot dezvolta dentofobie).
- Lipsa controlului asupra situației.
De ce se teme mai exact o persoană cu dentofobie?
Cele mai multe cauze ale fricii de dentist nu au legătură neapărat cu stomatologul sau cu intervenția în sine, ci cu ceea ce se întâmplă într-un cabinet stomatologic. Astfel, teama de dentist poate fi, mai degrabă, teama de diagnostic, anestezic sau chiar teama de orice (sentiment de frică de situații noi, greu de controlat sau anticipat, dezvoltat de regulă de către persoanele cu anxietate generalizată).
Lucruri care pot declanșa dentofobia:
- anestezic – temerile principale ale oamenilor în ceea ce privește anestezia sunt legate de faptul că aceasta nu este eficientă, că are efecte adverse sau că administrarea sa produce dureri;
- senzația de durere – persoanele cu o sensibilitate crescută la durere sunt mai predispuse să dezvolte o teamă nejustificată de dentist;
- sânge – hemofobia sau frica de sânge poate sta la baza fricii de dentist.
Acele, sunetul produs de instrumentarul medical sau chiar medicul stomatolog, pot fi, de asemenea, cauze ale dentofobiei.
În prezent, temeri precum sunetul produs de freza dentară, posibilitatea ca anestezia să nu fie eficientă sau apariția durerilor în timpul procedurii sunt nejustificate, în special datorită utilizării în cadrul procedurilor dentare a laserului, un dispozitiv modern folosit atât la adulți, cât și la copii, care nu produce sunetele asociate în mod normal vizitei la stomatolog.
Factori declanșatori pentru frica de dentist
La fel ca în cazul oricăror altor temeri sau fobii, există o serie de factori care declanșează dentofobia. În general, factorii declanșatori sunt:
- necesitatea efectuării unei vizite la medicul stomatolog, în urma apariției unei probleme dentare care nu poate fi amânată (precum o carie dentară care provoacă dureri);
- timpul petrecut în sala de așteptare a cabinetului stomatologic;
- sunetul instrumentelor dentare.
Factori de risc pentru dentofobie
Anumite persoane prezintă o probabilitate mai ridicată de a se confrunta cu o teamă persistentă de a vizita medicul stomatolog. Factorii de risc pentru dentofobie includ alte fobii (în principal fobia de sânge), tulburările de sănătate mintală și tulburările cauzate de consumul de substanțe nocive.
Fobii asociate cu frica de stomatolog
Printre alte fobii asociate cu frica de stomatolog se numără:
- algofobia – frica de durere;
- emetofobia – frica de a vomita;
- iatrofobia – frica de medici.
Diagnosticul dentofobiei
Dentofobia este încadrată de Asociația Americană de Psihiatrie în categoria fobiilor specifice, fiind o tulburare de sănătate mintală. În consecință, diagnosticul dentofobiei poate fi pus pe baza criteriilor din DSM (Manualul de Diagnostic și Clasificare Statistică a Tulburărilor de Sănătate Mintală).
În situația în care dentofobia se asociază cu pierderea dinților sau cu dureri intense și repetate, este recomandată vizita la psiholog și medicul psihiatru, pentru a obține un diagnostic și un plan de tratament.
Tratament dentofobie – cum scap de frica de dentist?
Indiferent dacă este vorba de o fobie sau de o teamă mai puțin intensă, există întotdeauna soluții de tratament. Eficacitatea unei tehnici de eliminare a fricii depinde, în primul rând, de fiecare persoană și de cât de mult își dorește să depășească teama.
Există mai multe modalități de a depăși dentofobia, cele mai eficiente dintre acestea fiind:
- terapia cognitiv-comportamentală – este o formă de psihoterapie, care poate ajuta la reducerea sau îndepărtarea fobiilor sociale și specifice;
- discuțiile purtate cu medicul stomatolog cu privire la propriile temeri – în acest mod, medicul poate înțelege mai bine situația particulară a pacientului cu teamă de dentist și se va adapta situației, pentru a ajuta la reducerea anxietății acestuia și pentru a construi o relație de încredere cu pacientul său;
- stabilirea, împreună cu medicul stomatolog, a unor semnale fizice sau vocale care să coincidă cu întreruperea procedurii efectuate (în acest mod, în condițiile existenței unei portițe de siguranță, nivelul de stres va fi diminuat).
La recomandarea medicului stomatolog se poate recurge la sedarea cu protoxid de axot înainte de efectuarea procedurii dentare sau la administrarea unor medicamente care pot diminua stresul, de asemenea, anterior efectuării procedurii (doar cu recomandarea medicului psihiatru).
Complicații ale fricii de dentist
Lipsa controalelor regulate la medicul stomatolog, în combinație cu o igienă orală precară, duce la apariția unor probleme dentare serioase. În unele situații, boli orale severe, precum gingivita sau parodontoza, pot să apară inclusiv la persoanele tinere și pot duce la pierderea dinților. Aceasta din urmă poate duce, ulterior, la pierderea stimei de sine și la apariția problemelor de sănătate mintală.
Cum pot găsi un stomatolog care înțelege dentofobia?
Majoritatea medicilor stomatologi sunt conștienți de faptul că anumiți pacienți pot simți o teamă profundă în timpul controlului sau al tratamentului dentar. Deoarece medicul stomatolog este în măsură să ajute la reducerea fricii, este recomandat să i se comunice acestuia, de la început, care sunt motivele temerilor.
În unele cazuri, medicul poate recomanda modalități de diminuare a disconfortului psihologic, precum sedarea cu protoxidul de azot (un gaz este administrat prin intermediul unei măști nazale, scopul fiind acela de combatere a anxietății în timpul tratamentului stomatologic, fără ca pacientul să își piardă starea de conștiență).
Ce să discuți cu stomatologul despre frica de dentist
Medicii stomatologi își doresc, în aceeași măsură ca pacienții lor, ca tratamentul să fie eficient și disconfortul să fie cât mai mic. Orice întrebări adresate medicului stomatolog, care pot ajuta la diminuarea fricii, este bine să fie adresate înainte de începerea tratamentului. De asemenea, orice solicitare, precum ascultarea muzicii la căști sau stabilirea unui semn care să indice că este necesară o pauză, poate fi adresată înainte.
Frica de dentist la copii
Frica de dentist, în cazul copiilor, constituie o problemă comună, cu potențiale consecințe severe asupra sănătății orale a celor mici.
Comparativ cu adulții, care refuză sau amână vizitele la medic, copiii cu fobii dentare tind să nu coopereze cu medicul în timpul procedurilor dentare, ceea ce face ca tratamentul să fie aproape imposibil de realizat.
Frica de dentist la copii este de cele mai multe ori pusă pe seama lipsei de control din timpul procedurilor stomatologice sau a disconfortului care poate fi uneori resimțit și care le creează sentimente negative.
Pentru a reduce teama copiilor privind vizita la medicul pedodont, părinții trebuie să fie sinceri cu aceștia cu privire la locul în care merg. Copiii nu trebuie, sub nicio formă, mințiți sau certați dacă susțin că nu vor să meargă la dentist. Este important ca părinții să fie calmi, răbdători și să îi explice celui mic care sunt beneficiile controlului stomatologic și ce se va întâmpla în cabinetul medicului.
Frica de dentist dobândită în copilărie persistă uneori până la vârsta adultă sau poate fi chiar un factor determinant al fricii de stomatolog, în viața de adult. Experiențele negative din copilărie pot influența sănătatea orală pe termen lung, deoarece pot declanșa fobii persistente.
Articol scris de:
„Am visat să devin un medic altfel, la care oamenii să vină cu bucurie. Încă de când am terminat facultatea am scris pe cărțile mele de vizită The Gentle Dentist și nu era o simplă declarație de intenție: comunicam cu pacientul clar și îi explicam pașii intervenției, astfel încât să uite de teama de stomatolog.”