Boala parodontală reprezintă de fapt un set de boli inflamatorii care afectează țesutul gingival din preajma dinților.
În funcție de stadiu, boala are nume diferite, gingivita fiind un stadiu incipient, când gingiile sunt umflate, roșii și sângerează. În forma mai gravă a bolii, numită parodontită, este vizibilă retragerea gingiilor de pe dinți, iar aceștia pot să se clatine sau să cadă.
Ce trebuie să reținem este că, cu cât boala parodontală este descoperită mai devreme, cu atât este mai bine pentru pacient, însă dacă aceasta a progresat, ea nu este reversibilă. Dacă gingivita (stadiul precoce al bolii parodontale) este lăsată netratată, ea poate progresa și, în timp, se poate transforma în parodontită. Pentru a evita pierderea unui dinte sau a mai multor dinți din cauza stadiului avansat al unei boli parodontale, este important ca pacientul să știe nu doar faptul că suferă de o boală parodontală, ci și cum trebuie să o trateze. Așa că astăzi ne propunem să explicăm pe înțelesul pacienților o serie de informații utile despre tipurile de boli parodontale care pot să apară și despre simptomele pe care fiecare stadiu le poate avea.
Gingivita
Când gingiile noastre sunt sănătoase, acest lucru se vede: ele sunt roz și ferme. Dacă, însă, observăm că gingiile sunt roșii, umflate, că sângerează cu ușurință sau că sunt inflamate, că sunt extrem de sensibile, este posibil ca vinovatul pentru aceste simptome să fie gingivita. Aceasta este forma cea mai ușoară a bolii parodontale.
Cauzele ei? Gingivita este cauzată, de regulă, de lipsa igienei orale, iar ceea ce trebuie să reținem este că, în acest punct, boala parodontală este în stadiul reversibil. Este esențial ca pacientul să meargă la medic și să apeleze la un tratament profesional, să respecte regulile corespunzătoare în ceea ce privește igiena orală, pentru ca gingiile să își redobândească acele caracteristici ce arată că sunt sănătoase: culoarea roz și fermitatea țesutului gingival.
Parodontita
Este vorba de stadiul avansat al bolii parodontale. Parodontita nu doar că afectează țesutul gingival, ci face și mai multe daune: ea se extinde sub linia gingiilor, afectând dinții, și deteriorează osul maxilarului, ducând la pierderea dinților și la atrofia oaselor maxilare.
Ce simptome apar? Din păcate, simptomele în parodontită includ respirație urât mirositoare (cronică), retracție gingivală și pungi parodontale (este posibil ca aceste „pungi” să conțină puroi ca rezultat al unei infecții).
Parodontita agresivă
Acest stadiu este descris de experți ca fiind progresia rapidă a parodontitei. În acest caz, țesutul gingival, ligamentele gingivale – adică acele structuri care mențin dinții pe poziție fixă – și distrugerea osului progresează într-un ritm alert. Este importantă vizita la cabinetul medicului dentist, pentru începerea cât mai rapidă a tratamentului optim.
Ce trebuie să reținem despre această formă de boală parodontală? Ea este caracterizată de pierderea rapidă a gingiilor și de distrugerea rapidă a osului care susține dinții.
Parodontita cronică
Acest stadiu al bolii parodontale descrie de fapt inflamația țesuturilor gingivale care susțin dinții și descriu pierderea densității osului în care se află dinții. Aceasta este cea mai frecvent întâlnită formă și este caracterizată de retracția gingiilor și de pungile parodontale. De regulă, deteriorarea se petrece într-un ritm lent, însă este esențial ca pacientul să meargă la medic. Parodontita cronică poate să apară la orice vârstă, însă este mai frecvent întâlnită la adulți.
Parodontita asociată cu boli sistemice
În aceste cazuri, se poate vorbi de dezvoltarea unei afecțiuni gingivale din cauza unei boli sistemice de care suferă pacientul. Printre aceste afecțiuni sistemice se află și diabetul, bolile cardiovasculare, bolile respiratorii. În acest caz, este bine de știut că parodontita ca manifestare a bolilor sistemice se instalează, de regulă, de la o vârstă fragedă, așa că este important ca cei mici să fie duși la medicul dentist.
Boala parodontală necrozantă
Acest tip de boală parodontală apare cel mai des în cazul pacienților care suferă de anumite boli sistemice, printre care și malnutriția, imunosupresia (scăderea imunității organismului din anumite cauze) și infecția cu HIV. Necroza reprezintă moartea țesuturilor vii, iar când vorbim de cavitatea bucală, necroza în boala parodontală afectează țesuturile gingivale, ligamentele parodontale și osul alveolar. Aceste structuri nu sunt distruse de boala parodontală propriu-zisă, ci sunt afectate în alt sens: ele nu mai primesc nutrienții necesari pentru a se menține în starea perfectă de funcționare și încep să necrozeze.
Opțiuni de tratament pentru gingivită și parodontită
Pentru a preveni gingivita, regula de aur este ca pacientul să aibă o bună igienă orală. Se recomandă folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi și periajul dentar de două ori pe zi. De regulă, starea gingiilor la persoanele cu gingivită se ameliorează după o curățare profesională, la cabinetul medicului dentist, și dacă se respectă regulile pentru o bună igienă orală acasă.
Dacă pacientul nu își îngrijește dinții întocmai cum i-a recomandat medicul dentist și dacă nu se asigură că face curățarea profesională de cel puțin două ori pe an, atunci gingivita se va reinstala rapid.
Printr-o curățare profesională la cabinet, medicul dentist va îndepărta toată placa bacteriană și tartrul, în cadrul unui proces complex. Dacă, însă, gingivita este severă, este posibil ca pacientul să necesite mai multe proceduri de curățare în profunzime, pentru ca țesutul gingival să își recapete caracteristicile.
Dacă, însă, gingivita nu este tratată, în timp, ea poate duce la parodontită, o boală mult mai gravă. Ce înseamnă asta? Parodontita poate duce la distrugerea gingiilor, la pierderea densității osului alveolar, a țesuturilor și a dinților. Totodată, dacă placa bacteriană se extinde prea mult sub linia gingiilor, toxinele produse de bacterii pot distruge țesuturile și osul care susțin dinții.
În funcție de severitatea parodontitei, există atât tratamente chirurgicale, cât și opțiuni non-chirurgicale, iar medicul dentist va alege metoda în funcție de gravitate.
Articol scris de:
„De ce am ales parodontologia? Pentru ca este domeniul cel mai dinamic din stomatologie si care presupune munca in echipa. Este specialitatea in care pacientii au nevoie de o abordare holistica , de o viziune interdisciplinara si de un medic parodontolog care sa le fie alaturi cat mai mult timp.”