Sângerările gingivale reprezintă un simptom comun și adesea neglijat al bolii gingivale, care se poate manifesta în episoade repetate și care, deși nu pune în mod direct în pericol sănătatea orală, indică o problemă care necesită tratament. Vizita la medicul stomatolog este esențială pentru identificarea cauzelor sângerărilor gingivale și pentru stabilirea tratamentului optim. 

Sângerări gingivale – Cauze

O manifestare incipientă a afecțiunilor gingivale, sângerările sunt întotdeauna considerate anormale și nu ar trebui neglijate. Deși nu sunt întotdeauna cauzate de o afecțiune gingivală, vizita la medicul stomatolog se impune întotdeauna pentru determinarea corectă a cauzei și pentru a exclude potențiale afecțiuni grave, inclusiv cancerul. Cauzele potențiale pentru sângerări gingivale includ:

Afecțiuni orale

Gingivita, determinată de acumularea plăcii bacteriene la nivelul gingiilor, reprezintă o cauză principală a sângerărilor gingivale. În lipsa tratamentului, gingivita va determina nu doar o ușoară sângerare gingivală, ci și sensibilitate crescută sau chiar durere la periaj și modificarea conturului normal al gingiilor. 

Parodontita, cea mai severă complicație a gingivitei, este însoțită, de asemenea, de sângerări gingivale, de regulă mai intense și prezente în urma fiecărui periaj dentar. Deoarece parodontita este o cauză principală a retracției gingivale și a altor condiții asociate cu pierderea dinților, orice sângerări gingivale necesită evaluare medicală de specialitate. 

Igiena orală precară

Spălarea neregulată sau incorectă a danturii poate duce la formarea de tartru, poate crește riscul de gingivită și, implicit, de sângerări gingivale. De asemenea, practicile eronate de periaj dentar, precum periajul dentar viguros, nu doar că nu ajută la curățarea eficientă a dinților și gingiilor, ci și expune unui risc crescut de retracție gingivală și de sângerare a gingiilor.

Traumatisme la nivelul gingiilor

Provocate de periajul agresiv, utilizarea necorespunzătoare a aței dentare, lucrări stomatologice de slabă calitate sau de periajul cu o periuță cu peri foarte duri, traumatismele ușoare la nivelul gingiilor se manifestă prin sângerări gingivale, evidențiate de regulă în timpul periajului dentar. 

Alimentația

Anumite deficiențe nutriționale, precum cele de vitamina C și K, pot provoca sângerări ușoare a gingiilor. În același timp, unele alimente procesate și bogate în zaharuri pot fi responsabile pentru sângerări, pe fondul iritării mucoasei gingivale.

Mușcătura incorectă

O mușcătură incorectă, cauzată de dantura greșit aliniată sau de dinții înghesuiți, determină sângerarea gingiilor, motivul fiind modul de distribuție al sarcinii masticatori pe dinți. Persoanele care și-au pierdut dinții și care nu se prezintă la medic pentru înlocuirea acestora dezvoltă în termen scurt probleme de masticație și, implicit, sângerări gingivale.

Probleme generale de sănătate

Persoanele cu diverse probleme de sănătate, care nu sunt în mod obligatoriu asociate cu igiena orală, pot prezenta un risc mai mare de sângerări gingivale. Cele mai comune afecțiuni asociate cu sângerări gingivale sunt afecțiunile hepatice, anemia, tulburările de coagulare a sângelui, arterita craniană (boală severă a vaselor de sânge) și leucemia.

Sângerările gingivale din timpul sarcinii

Un număr crescut de femei se confruntă cu probleme gingivale în timpul sarcinii, motivele fiind variate, de la lipsa controalelor la medicul stomatolog și neglijarea igienei dentare până la alimentația bogată în zaharuri. În plus, modificările hormonale din timpul sarcinii determină creșterea numărului de bacterii negative din cavitatea orală și reducerea capacității de combatere a acestora. Pe fondul unei sensibilități crescute, femeile gravide prezintă un risc mai mare de sângerare gingivală și de gingivită. 

Sângerări gingivale la bebeluși și copii

Nu doar adulții pot prezenta sângerări gingivale, ci și bebelușii și copiii. În cazul copiilor, principala cauză a acestor sângerări este reprezentată de perierea greșită a dinților, fie din cauza aplicării unei presiuni exagerate în timpul periajului, fie din cauza utilizării unei periuțe nepotrivite. 

Tulburări hormonale

Perioada sarcinii nu este singura în care au loc importante modificări hormonale, care pot interfera cu activitatea bacteriilor din cavitatea bucală. Perioada adolescenței și a menopauzei sunt, de asemenea, caracterizate prin tulburări hormonale care pot duce la sângerări gingivale.

Anumite medicamente

Medicamentele antiinflamatoare, anticoagulante, antihistaminice sau antidepresive, cât și medicamentele folosite pentru reducerea acneei, pot crește riscul de sângerări gingivale, cei mai expuși riscului fiind copiii și persoanele vârstnice.  

Sângerări gingivale – Tratament

Sângerările gingivale reprezintă un simptom al patologiilor dentare sau al altor afecțiuni medicale, astfel că, pentru alegerea unui tratament optim al sângerărilor, este necesară vizita la medicul stomatolog în vederea stabilirea unui diagnostic preliminar. În situația în care nu sunt evidențiate probleme de sănătate orală, se poate impune, de asemenea, vizita unui medic internist sau de alte specialități, pentru un diagnostic precis. 

În funcție de cauze, tratamentul poate include:

  • îndepărtarea plăcii dentare și a tartrului, urmată de o terapie (în cazul în care sângerarea gingivală este determinată de o boală gingivală);
  • înlocuirea periuței dentare (în cazul în care nu există depozite importante de tartru și nici alte semne de gingivită, cauzele sângerării fiind unele mecanice, precum perierea dentară cu o periuță cu peri tari);
  • schimbarea dietei (consumul alimentelor bogate în vitamina C sau K, precum și înlocuirea alimentelor bogate în zaharuri cu alimente sărace în carbohidrați, poate fi recomandată persoanelor cu sângerări gingivale determinate de o alimentație nepotrivită);
  • ajustarea tehnicii de periaj (pentru cazurile de sângerări cauzate de periajul viguros);
  • schimbarea tratamentului medicamentos (pentru cazurile de sângerări asociate cu administrarea anumitor medicamente). 

În cazul în care sângerările sunt cauzate de o afecțiune medicală adiacentă, tratamentul va fi stabilit de către medicul specialist. 

Sângerările gingivale înseamnă că am gingivită?

Majoritatea oamenilor se confruntă cu sângerări gingivale de-a lungul vieții, iar principala cauză pentru care apar sângerările este reprezentată de igiena orală deficitară. Deși nu sunt întotdeauna periculoase, sângerările pot indica prezența gingivitei sau a parodontozei, condiții medicale care nu trebuie neglijate, deoarece predispun la pierderea dinților.

Sângerări gingivale – Prevenție

Practicarea unei bune îngrijiri a sănătății orale, ce presupune periajul dentar de două ori pe zi cu o pastă de dinți pe bază de fluor și utilizarea aței dentare o dată pe zi, vizitele regulate la medicul stomatolog și înlocuirea periuțelor de dinți la fiecare 3 până la 4 luni, sunt doar câteva dintre măsurile esențiale de prevenție a sângerării gingivale. De asemenea, pentru prevenția sângerării gingivale se recomandă, printre altele:

  • renunțarea la tutun (persoanele fumătoare sunt mai predispuse să prezinte sângerări gingivale, fumatul fiind o cauză majoră a gingivitei);
  • reducerea consumului de alimente bogate în carbohidrați (astfel de alimente cresc cantitatea de bacterii din cavitatea orală și predispun la boli gingivale);
  • realizarea unui detartraj și a unui periaj profesional cel puțin o dată pe an (îndepărtarea tartrului în urma unui detartraj efectuat în cabinetul medicului stomatolog este o procedură esențială pentru orice persoană care prezintă depuneri de tartru).  

Articol scris de: