Laserul în medicina modernă are numeroase întrebuințări, inclusiv în terapiile unor boli de la nivelul gingiilor. În ultimii ani, a devenit din ce în ce mai popular și la noi în țară tratamentul stomatologic cu laser.

Astăzi ne îndreptăm atenția către avantajele folosirii laserului în stomatologie, pentru a înțelege cum poate această tehnologie revoluționară să ne ajute să tratăm afecțiunile gingivale.

În ultimele trei sau patru decenii, metodele de tratament pentru parodontită (bolile parodontale) au trecut prin schimbări radicale, iar în prezent, în clinicile de top se folosește laserul în diferite forme (WaterLase fiind unul dintre cele mai cunoscute). Motivele pentru care medicii apelează la laser în stomatologie sunt numeroase, mai ales că în ultimii zece ani foarte multe studii au dovedit eficacitatea acestei tehnologii.

În plus, oamenii de știință spun că laserele concepute pentru țesuturile moi (așa cum sunt țesuturile gingivale) reprezintă o opțiune bună pentru coagulare și pentru reducerea bacteriilor* în timpul tratamentului. Tocmai datorită acestor proprietăți ale laserului, el reprezintă o opțiune excelentă de tratament în cazul afecțiunilor parodontale.

Avantajele folosirii laserului în tratamentul bolilor parodontale

Până nu demult, tratamentul „clasic” pentru bolile parodontale includea o metodă non-chirurgicală, care presupunea curățarea suprafeței dinților și a rădăcinilor acestora, un aspect esențial fiind că rădăcinile sunt expuse din cauza retracției gingivale. Tratamentul cu laser a pătruns și în domeniul stomatologiei, iar acum laserul se folosește în cadrul unei proceduri cu vindecare rapidă.

Iată care sunt printre cele mai importante beneficii ale folosirii laserului în stomatologie, mai ales ca tratament pentru bolile parodontale:

  • Reduce sângerarea – Pentru că mulți pacienți cu gingivităă suferă de sângerări gingivale severe, este esențial ca medicul dentist să îndepărteze bacteriile de pe dinți și din pungile gingivale. Laserul, pe lângă faptul că îndepărtează bacteriile, mai are un avantaj: le distruge, iar acest fapt reduce sângerarea și inflamarea gingiilor.
  • Perioada de vindecare este mai scurtă – Tratamentul cu laser în bolile parodontale nu provoacă leziuni accentuate la nivelul gingiilor, dinților și zonelor din împrejurime, iar acesta este un alt avantaj care se traduce printr-un timp de vindecare care este drastic redus, comparativ cu al altor tratamente. Pacienții, după un tratament cu laser stomatologic, se vor recupera mult mai repede.
  • Mai puțină durere, mai puțin disconfort – Laserul reprezintă o metodă mai puțin invazivă de tratament și elimină nevoia de a se folosi freza dentară. Tocmai pentru că e metodă nu foarte invazivă, se reduce presiunea pe care o simte pacientul, ceea ce înseamnă că nu este nevoie de anestezic sau că este necesară o cantitate extrem de mică de anestezic. Avantajul general este că pacientul simte mai puțină durere și că disconfortul este redus.
  • Ce spun studiile* despre tratamentul cu laser stomatologic
  • Inflamația se reduce – Tratamentul stomatologic cu laser face ca artele mici și vasele limfatice de mici dimensiuni să crească în volum (vasodilatație). Această vasodilatație permite, la rândul ei, declanșarea altor avantaje: inflamația, edemul dispare din zona lezată; drenajul limfatic este încurajat, ceea ce este vital în procesul de vindecare.
  • În ceea ce privește vindecarea rănilor, trebuie să reținem că în acest tratament circulația sângelui este îmbunătățită. Terapia cu laser crește semnificativ formarea de noi capilare, adică vase mici de sânge, în înteriorul țesuturilor.
  • Formarea de țesut cicatricial este redusă – Studiile arată că laserul în stomatologie reduce formarea de țesut cicatricial. Metoda reduce formarea acestui tip de țesut tocmai prin faptul că accelerează procesul de vindecare, îmbunătățind circulația sângelui în zona afectată.
  • Calmarea durerii – Terapia cu laser blochează semnalele dureroase ce se transmit de la anumită părți ale organismului către creier. Astfel se reduce semnificativ percepția durerii. Totodată, studiile arată că este sporită producția și secreția de endorfine și de enkefaline, care sunt substanțe pe care corpul nostru le produce în mod natural, pentru a calma durerea.
  • Riscul de infecții bacteriene este redus la minimum – Deoarece nu se folosesc multe instrumente medicale pentru această procedură, laserul dentar ajută în sterilizarea zonei în care medicul lucrează și scade riscul de infecții bacteriene.

O alternativă mai bună

Terapia cu laser în stomatologie oferă rezultate clinice mai bune, într-un timp mai scurt de tratament. Reduce disconfortul resimțit de pacient și nevoia de a se efectua alte terapii mai invazive.

Potrivit studiilor, din ce în ce mai mulți medici dentiști aleg să folosească laserul, renunțând la unele tratamente „clasice”, deoarece preferă ca managementul bolilor parodontale să se facă prin intermediul unor metode non-chirurgicale. Laserul are și avantajul de a folosi impulsuri scurte de lumină pentru a eradica bacteriile care provoacă probleme la nivelul gingiilor.

Totodată, oamenii de știință au arătat că tehnologia laser demonstrează că are efecte pozitive în ceea ce privește reducerea numărului de bacterii, îndepărtarea tartrului, biostimularea pentru o vindecare mai rapidă a țesutului gingival, fiind o tehnologie utilă și în reatașarea țesutului gingival.

Bibliografie:

*Elavarasu, S., Naveen, D., & Thangavelu, A. (2012). Lasers in periodontics. Journal of pharmacy & bioallied sciences, 4(Suppl 2), S260–S263. doi:10.4103/0975-7406.100245

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3467892/

Articol scris de: