Studiile arată că între obezitate și boala parodontală – numită uneori și parodontită – ar putea exista o corelație.

Astăzi ne îndreptăm atenția în direcția unor studii, mai noi sau mai vechi, care explorează efectul obezității asupra îngrijirii celor cu boală parodontală. Mai mult, unele studii au evaluat potențialele căi prin care poate fi explicată și ilustrată corelația dintre aceste două boli cronice, obezitatea și boala parodontală.

Potrivit ScienceDaily*, legătura dintre obezitate și boala parodontală nu este una simplă, de tip cauză și efect. În schimb, relația are în centru ceea ce ambele boli au în comun, și anume inflamația, explică Andres Pinto, co-autor al unui studiu publicat în „British Dental Journal”. Examinând o mulțime de studii existente din domeniu, cercetătorii au descoperit că informațiile care arată un indice de masă corporală (IMC) mare, o circumferință mare a taliei și un procent mare al grăsimii din corp sunt asociate cu un risc crescut de a dezvolta boala parodontală, cunoscută și drept parodontită.

Oamenii de știință la care face referire publicația ScienceDaily au concluzionat că modificările apărute în chimia organismului uman afectează metabolismul, lucru care, la rândul său, cauzează inflamație, un factor prezent în ambele maladii: obezitate și boală parodontală.

Experții au subliniat că boala parodontală apare la pacienții cu o predispoziție mai mare la inflamație, cei care sunt, totodată, susceptibili la a suferi de obezitate. Această informație îi poate ajuta pe profesioniștii din domeniul sănătății să planifice tratamentele pentru pacienții cacre suferă de obezitate și/sau boală parodontală, subliniază Andres Pinto, profesor de medicină orală și medicină maxilo-facială, la Case Western Reserve University School of Dental Medicine. Totodată, profesorul Pinto spune că profesioniștii din domeniul sănătății orale trebuie să fie conștienți de complexitatea obezității, tocmai pentru a putea să își consilieze pacienții în legătură cu importanța unei mase corporale corespunzătoare și în legătură cu menținerea unei bune igiene orale.

„Se crede, din perspectivă clinică, că dacă tratezi una dintre probleme, ea poate avea un impact asupra celeilalte. Aceasta este marea întrebare. De exemplu, dacă tratăm obezitatea cu succes, aceasta va avea un impact asupra bolii parodontale, până în punctul în care obezitatea capătă o mare relevanță clinică, în comparație cu controlul populației”, a spus profesorul Andres Pinto, subliniind că este nevoie de studii clinice, bine concepute, pentru a răspunde la această întrebare.

Factori implicați în asocierea dintre obezitate și boala parodontală

În 2017, a fost efectuată o analiză sistematică a studiilor epidemiologice, în ceea ce privește identificarea unor factori care ar explica asocierea dintre obezitate și boala parodontală. Oamenii de știință au efectuat mai multe căutări în literatura de specialitate, având în vedere atât trialuri clinice controlate, cât și studii observaționale care au identificat parametri referitori la boala parodontală și compoziția corporală.

Concluzia la care au ajuns cercetătorii, după ce au analizat literatura de specialitate, este că asocierea dintre obezitate și parodontită a fost consistentă, existând un tipar de risc crescut de parodontită în cazul indivizilor obezi sau supraponderali**. Deși mecanismul patofiziologic rămâne totuși neclar, s-a subliniat că dezvoltarea rezistenței la insulină ca o consecință a stării inflamatorii cronice și a stresului oxidativ ar putea fi implicată în asocierea dintre obezitate și parodontită. În plus, cercetătorii subliniază că sunt necesare mai multe studii pentru a defini magnitudinea acestei asocieri și pentru a elucida mecanismele cauzale.

Ce anume crește susceptibilitatea pentru boala parodontală

Obezitatea pare să fie un factor de risc independent pentru dezvoltarea bolii parodontale, chiar și după ce alți factori de risc sunt ținuți sub control, cum ar fi fumatul și alte probleme de natură medicală. Un studiu din 2009, de exemplu, a arătat că persoanele cu exces ponderal și-au dublat incidența de parodontită, pe când persoanele cu o formă severă de obezitate și-au triplat incidența.

Implicate ar fi în această corelație celulele grase (celule adipoase). Se știe deja că celulele adipoase produc multe semnale de natură chimică și mulți hormoni. Multe dintre aceste substanțe, cred oamenii de știință, cresc inflamația generală din corp, iar acest lucru poate duce la scăderea imunității, aspect care crește susceptibilitatea de a dezvolta boală parodontală. În plus, inflamația din corp poate să reducă fluxul de sânge către gingii și poate cauza progresia bolii parodontale. Totodată, se crede că această asociere ar putea să existe și datorită caracteristicilor stilului de viață al pacientului, caracteristici care ne fac pe noi toți mai predispuși la a suferi de obezitate și boală parodontală.

Tratamentul în boala parodontală

În ciuda acestei asocieri, obiectivul tratamentului bolilor parodontale este de a stopa progresia bolii, de a îmbunătăți sănătatea gingiilor și, dacă este indicat în cazul anumitor pacienți, de a restabili structurile care susțin dinții – osul alveolar, țesutul gingival și ligamentele. Pașii de bază în ceea ce privește igiena dentară sunt reprezentați de curățarea corespunzătoare, de îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene și de curățarea pungilor parodontale adânci de țesutul infectat din interiorul lor.

Bibliografie:

*„Link between obesity and gum disease: Treating one may impact the other.” ScienceDaily, accesat pe 29 martie 2020, www.sciencedaily.com/releases/2019/12/191203082858.htm

**Martinez-Herrera, M et al. “Association between obesity and periodontal disease. A systematic review of epidemiological studies and controlled clinical trials.” Medicina oral, patologia oral y cirugia bucal vol. 22,6 e708-e715. 1 Nov. 2017, doi:10.4317/medoral.21786

Articol scris de: