Vă întrebați de ce suferiți de boală parodontală, chiar dacă vă spălați în mod regulat pe dinți? Rețineți că această boală poate să apară din diferite motive, unele dintre ele neavând legătură cu respectarea igienei orale.

Așa că astăzi enumerăm care sunt cele mai frecvente cauze ale parodontitei – așa cum mai este numită boala parodontală – pentru că informația vă poate ajuta nu doar în prevenție, ci și în tratamentul bolilor parodontale.

Fumatul

Folosirea tutunului în orice fel de formă – aici sunt incluse și trabucurile, pipele, mestecarea tutunului, țigările electronice și produsele pentru vapare / vaping – vă supune unui risc de două până la de trei ori mai mare de a dezvolta boală parodontală. De ce? Pentru că fumatul încetinește procesul natural de vindecare a țesuturilor din cavitatea orală – așa cum mai este numită gura – și face aceste țesuturi mai predispuse la infecție.

Cu cât o persoană fumează mai mult și pe o perioadă mai mare, cu atât mai mult trebuie să rețineți că aceștia sunt factori care vă cresc riscul de a face o boală parodontală. Din păcate, boala parodontală severă are o prevalență mai mare în rândul bărbaților decât la femei, arată statisticile.

Genetica

Boala parodontală poate să existe la membrii aceleiași familii. Un istoric medical familial de boală parodontală vă poate face mai susceptibil de a dezvolta această infecție bacteriană orală. Dacă credeți că ați avea o predispoziție genetică spre boala parodontală, igiena orală sârguincioasă este mai importantă ca niciodată. De aceea, este bine să discutați cu medicul dentist și să îi dați detalii despre istoricul medical al familiei din care faceți parte.

Vârsta

Statisticile arată că și adulții cu vârsta de peste 30 de ani pot avea o formă sau alta de boală parodontală, iar din păcate acest risc de a dezvolta boala crește odată cu înaintarea în vîrstă. Alte statistici de peste hotare, ca de exemplu cele de la Academia Americană de Parodontologie, arată că riscul de a face parodontită – cea mai gravă formă de boală parodontală – crește cu până la peste 70% la adulții care au peste 65 de ani. Așadar, dacă părinții dumneavoastră au peste 65 de ani, nu uitați că un control, la intervale regulate de timp, la medicul dentist, îi poate ajuta să își mențină sănătatea orală.

Tratamentele medicamentoase

O paletă largă de medicamente de pe piață poate duce la probleme precum sângerările gingivale sau la mărirea în volum a țesuturilor gingivale. Unele medicamente, de exemplu, pot avea ca rezultat sindromul de gură uscată (cunoscut și sub numele de xerostomie), ceea ce le permite bacteriilor să se răspândească mai repede. Ce este bine să rețineți? Folosirea pe termen lung a unor cantități mari de medicamente sub formă lichidă, antiacide și dropsuri pentru calmarea tusei care au fost îndulcite cu zahăr fac ca igiena orală să fie și mai importantă în această situație.

Carențe din punct de vedere nutrițional

Sângerările gingivale pot fi un semn clar ce indică prezența gingivitei, boală care reprezintă stadiul incipient al bolii parodontale. Dar să nu uităm nici de faptul că sângerarea țesuturilor gingivale poate să indice și un deficit din punct de vedere al nutrienților, cum ar fi lipsa vitaminei C. Pentru a combate carența sau deficitul de vitamina C din organism, încercați să includeți în alimentația dumneavoastră zilnică alimente precum morcovii, cartofii dulci și portocalele. Cereți sfatul medicului curant sau al medicului dumneavoastră dentist, pentru a trata în mod corespunzător sângerarea gingiilor.

Bacterii mai agresive

Unii pacienți au sau dezvoltă în cavitatea orală bacterii mai virulente, ceea ce înseamnă că acestea distrug și mai mult din țesuturile gingivale și din osul de susținere al dinților. Aceste bacterii pot cauza sângerări și pierderea densității minerale osoase a osului alveolar, apărând totodată și mobilitatea dinților (pacientul observă că anumiți dinți i se mișcă), chiar dacă pacientul respectiv nu simte durere. Ce trebuie să rețineți? Persoanele cu acest tip de boală parodontală au nevoie de tratament de specialitate, întrucât igiena orală este ineficientă.

Dezechilibrele hormonale

Pacientele trebuie să practice o bună igienă orală, respectând toate măsurile recomandate de medicul dentist, dacă, de exemplu, sunt însărcinate sau chiar în timpul menstruației. Fluctuațiile nivelurilor de hormoni pot face ca gingiile să fie mai predispuse spre a dezvolta boală parodontală, atrag atenția experții. În plus, boala parodontală – în forma sa activă – la femeile însărcinate a fost asociată cu anumite complicații, cum ar fi bebelușul cu o greutate scăzută la naștere sau nașterea înainte de termen a bebelușului.

Alte probleme ale stării generale de sănătate

Bolile cardiovasculare, diabetul zaharat și artrita reumatoidă sunt doar trei exemple de boli sistemice care cauzează inflamația care poate agrava starea gingiilor dumneavoastră. Iar numeroase studii efectuate în ultimele decenii au corelat boala parodontală cu o creștere a numărului de cazuri în ce privește aceste boli (cardiovasculare, diabet, artrită reumatoidă). Un alt semnal de alarmă ce nu trebuie ignorat este faptul că bacteriile „rele” din gură pot să circule din cavitatea orală și să pătrundă în fluxul sanguin, ajungând inclusiv în plămâni, unde pot declanșa complicații grave.

Referințe bibliografice:

Articol scris de: