Igienizarea profesională a dinților, prin detartraj, air flow dentar sau prin alte proceduri stomatologice profilactice, asigură o bună sănătate a dinților și a gingiilor, prevenind acumularea de tartru și creșterea necontrolată a speciilor bacteriene din cavitatea orală.
Procedurile de igienizare dentară efectuate în cabinetul stomatologic sunt necesare la intervale de 3-6 luni și sunt adesea eficiente în prevenirea majorității afecțiunilor dentare și gingivale, cu condiția păstrării unei bune igiene orale.
Ce înseamnă detartraj?
Detartrajul profesional este o procedură de profilaxie dentară, necesară pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului, cu scopul prevenirii apariției afecțiunilor orale sau a progresiei acestora. Procedura poate fi efectuată atât manual, folosind instrumente speciale de îndepărtare a tartrului, cât și cu ajutorul aparatelor sonice sau ultrasonice. Comparativ cu un detartraj cu ultrasunete, folosit preponderent pentru îndepărtarea tartrului supragingival, detartrajul manual poate elimina eficient tartrul subgingival. De multe ori, pentru un detartraj subgingival optim, se utilizează atât instrumente manuale, cât și ultrasunete.
În ce constă periajul profesional?
Periajul profesional constituie o măsură suplimentară de profilaxie dentară, fiind efectuat cu scopul îndepărtării plăcii bacteriene din zonele greu accesibile în timpul periajului efectuat acasă. Procedura se realizează într-o singură ședință, folosind instrumente și paste de dinți speciale, disponibile doar în cabinetul stomatologic. Periajul dentar nu înlocuiește detartrajul sau alte proceduri de profilaxie, ci vine în completarea acestora.
Ce este air flow-ul dentar?
Similar periajului dentar profesional, air flow-ul dentar este în general efectuat după detartraj, pentru îmbunătățirea rezultatelor. Procedura se realizează folosind un dispozitiv de airflow, care utilizează jeturi de apă cu presiune mare, aer și particule pentru curățarea dinților și îmbunătățirea aspectului acestora.
Când ai nevoie de un detartraj & periaj profesional?
Igienizarea dentară profesională prin detartraj, periaj profesional sau air flow, după caz, este esențială pentru menținerea unei bune sănătății orale. Indiferent de rutina de îngrijire dentară a fiecăruia, acumulările de placă bacteriană sau tartru sunt aproape inevitabile, din cauza alimentației și a imposibilității de curățare a anumitor suprafețe din cavitatea bucală.
Detartrajul și periajul profesional se recomandă a fi efectuate în mod regulat, în funcție de particularitățile individuale, la intervale de 3-6 luni. În cazul persoanelor care prezintă probleme dentare sau care au o predispoziție pentru boala parodontală, detartrajul ar putea fi necesar la intervale de 3 luni.
Cum se face un detartraj?
Detartrajul profesional este o procedură neinvazivă și nedureroasă, ce se realizează în una sau două ședințe (în funcție de severitatea cazului), în general fără anestezie sau cu anestezie locală (pentru persoanele cu sensibilitate dentară). În timpul detartrajului, igienistul dentar utilizează un instrument cu ultrasunete, care folosește vibrații mecanice și un jet de apă pentru îndepărtarea plăcii bacteriene și a tartrului de pe suprafața dinților și a gingiilor. În prima etapă de detartraj se va realiza îndepărtarea tartrului și a plăcii bacteriene de pe suprafața dinților, iar ulterior din spațiile supragingivale și subgingivale.
Complementar, igienistul dentar poate utiliza instrumente manuale pentru îndepărtarea resturilor de tartru subgingival. De asemenea, în funcție de nevoile pacientului, pot fi recomandate și alte terapii, precum periaj profesional și/sau air-flow.
Detartraj, periaj profesional & air-flow – care este diferența?
Deși toate constituie tratamente profilactice pentru bolile gingivale sau dentare, detartrajul, periajul profesional și air-flow-ul se diferențiază printr-o serie de factori, principalul referindu-se la efectele lor. Periajul profesional și air-flow, considerate în general proceduri complementare detartrajului, sunt efectuate cu scopul îndepărtării depozitelor de tartru sau de placă bacteriană rămase în urma detartrajului.
Cât costă detartrajul? Preț:
Costurile pentru efectuarea unui detartraj variază în funcție de tehnica utilizată și de eventuale alte proceduri de igienizare efectuate simultan. Pentru a afla un cost detartraj în cadrul clinicilor noastre, vezi secțiunea tarife.
Beneficii detartraj
Simpla îndepărtare regulată a tartrului dentar, prin detartraj, oferă beneficii nu doar pentru sănătatea orală, ci pentru sănătatea întregului organism. Studiile au evidențiat o corelaţie între bolile gingiilor, precum gingivita sau parodontoza și riscul de a dezvolta cancer, boli cardiovasculare sau boli metabolice. În consecință, detartrajul reduce nu doar riscul de boli orale, ci și de afecțiuni ale întregului organism. În plus, detartrajul elimină mirosul neplăcut al gurii și îmbunătățește aspectul danturii.
Detartrajul & boala parodontala – de ce este indicat?
Detartrajul reprezintă un pas esențial atât în prevenirea apariției bolii parodontale, cât și o modalitate de oprire a evoluției acesteia. Gingivita, faza incipientă a bolii parodontale, poate fi oprită exclusiv prin detartraj profesional. Periajul la domiciliu, deși necesar pentru menținerea unei bune sănătăți orale, nu poate stopa gingivita, care poate progresa către parodontoză, o afecțiune semnificativ mai severă, ce predispune la pierderea dinților.
La ce să te aștepți după detartraj
În urma detartrajului poate exista un disconfort minor la nivelul dinților, care se ameliorează în decurs de câteva zile. De asemenea, poate fi semnalată o creștere a sensibilității dentare la cald și rece, care tinde să dureze câteva zile sau săptămâni. Ambele reacții sunt considerate normale și nu trebuie să provoace îngrijorare.
Ce să NU faci după detartraj
După efectuarea procedurii de detartraj, pentru evitarea disconfortului termic, se recomandă evitarea băuturilor sau alimentelor foarte reci sau foarte calde. De asemenea, după detartraj se impune renunțarea temporară la fumat.
Riscuri & complicații – detartraj
Efectuată de un igienist dentar profesionist, procedura de detartraj este, în cazuri foarte rare, asociată cu riscuri. În schimb, neglijarea controalelor regulate și a procedurilor de igienizare profesională a dinților se asociază cu un risc crescut de a dezvolta afecțiuni orale.
Întrebări frecvente
Cât durează un detartraj?
Durata unui detartraj dentar variază de la un pacient la altul, în funcție de volumul depunerilor de tartru și de nevoie pacientului. În cazul pacienților care neglijează controalele stomatologice regulate și a căror igienă orală este una deficitară, procedura poate dura între 30 și 60 de minute, în condițiile în care, suplimentar, sunt realizate și alte proceduri de igienizare (air-flow-ul și periajul profesional). În general, însă, detartrajul durează aproximativ 30 de minute.
La cât timp se face detartraj?
Intervalul de timp la care se recomandă efectuarea unui detartraj este, în general, de 6 luni, pentru persoanele cu o bună sănătate orală și de 3-4 luni, pentru persoanele cu predispoziție pentru bolile gingivale, în special pentru fumători.
La cât timp după detartraj pot mânca?
Comparativ cu alte proceduri stomatologice, detartrajul nu impune restricții cu privire la consumul de alimente sau băuturi după procedură. Cu toate acestea, este recomandat să se evite anumite alimente și băuturi în primele zile de la efectuarea detartrajului.
Există alimente pe care nu este recomandat să le mănânc după detartraj?
În general, în urma procedurii de detartraj se recomandă evitarea alimentelor care pot pătrunde în spațiile interdentare, precum nucile, semințele sau chipsurile, dar și a alimentelor acide, precum sucurile carbogazoase, citricele sau murăturile. De asemenea, alimentele cu temperaturi prea ridicate sau prea scăzute, dar și alimentele cu o textură lipicioasă sau dură trebuie evitate.
Este adevărat ca detartrajul îmi va îngălbeni dinții?
Există numeroase mituri cu privire la eventuale efecte adverse ale detartrajului, inclusiv cel al îngălbenirii dinților. În realitate, însă, prin detartraj se obține efectul opus, eliminarea depunerilor de tartru care pot avea culoarea galbenă.
Poți face detartraj acasă?
Deși instrumentele folosite pentru detartraj manual sunt disponibile pe scară largă, utilizarea lor la domiciliu nu este recomandată. Lipsa de experiență în alegerea dispozitivului potrivit pentru detartraj, în funcție de propriile nevoi, dar și lipsa de experiență cu privire la modul în care se utilizează aceste instrumente, pot duce la complicații dentare și gingivale importante.
Articol scris de:
„De ce am ales parodontologia? Pentru ca este domeniul cel mai dinamic din stomatologie si care presupune munca in echipa. Este specialitatea in care pacientii au nevoie de o abordare holistica , de o viziune interdisciplinara si de un medic parodontolog care sa le fie alaturi cat mai mult timp.”