Sensibilitatea dentară descrie disconfortul sau durerea de intensitate ridicată ce se declanșează, în general, în urma consumului unor alimente sau băuturi prea calde sau prea reci sau în urma expunerii la aer rece. Sensibilitatea dentară necesită evaluare de specialitate, efectuată într-un cabinet stomatologic.

De cele mai multe ori, schimbarea produselor folosite pentru igienizarea dinților și a regimului de igienă orală pot fi necesare pentru ameliorarea disconfortului.

Sensibilitate dentară – Simptome

Sensibilitatea dentară apare în urma expunerii dentinei, țesutul care alcătuiește partea internă a dintelui, la diferiți stimuli externi, cel mai frecvent la alimente cu temperaturi prea ridicate sau prea reduse. De regulă, persoanele cu sensibilitate dentară raportează dureri de dinți doar temporar, situațiile în care sensibilitatea dentară se manifestă pe termen lung fiind unele limitate. Persoanele cu sensibilitate dentară se plâng adesea de dureri în urma expunerii la anumiți stimuli, precum:

  • alimente și băuturi bogate în zaharuri;
  • alimente și băuturi reci sau fierbinți;
  • băuturi acide (al cărui pH este mai mic de 7);
  • aer rece. 

În unele cazuri, chiar și expunerea dinților la apă, ce se produse în timpul igienizării orale (clătirea dinților), produce dureri temporare. Apa de gură pe bază de alcool poate declanșa, de asemenea, sensibilitatea dentară. Durerea intensă și ascuțită, ce se manifestă pentru o scurtă durată de timp, care apare la nivelului unuia sau mai multor dinți, constituie simptomul principal al sensibilității dentare. 

Sensibilitate dentară – Cauze

Sensibilitatea dentară, deși reprezintă o problemă neglijată de sănătate orală, poate fi un semn al unei afecțiuni gingivale sau sistemice, dar și o consecință temporară a unor proceduri dentare. Pentru a putea stabili un tratament pentru sensibilitate dentară, este esențial mai întâi să se stabilească factorul declanșator. 

Cauzele principale ale sensibilității dentare sunt:

  • periajul realizat eronat (dintr-o parte în alta sau mult prea energic) sau cu o pastă de dinti foarte abrazivă;
  • eroziunea dentară (afecțiune dentară cauzată de expunerea repetată a dinților la băuturi și alimente acide, manifestată prin pierderea smalțului dentar și prin depuneri de tartru);
  • parodontoza (afecțiune gingivală inflamatorie potențial severă, care poate determina nu doar sensibilitate dentară, ci și pierderea definitivă a dinților);
  • bruxism (afecțiune caracterizată prin scrâșnitul în mod involuntar al dinților, de regulă în timpul somnului, care poate duce la creșterea sensibilității dentare, pe fondul uzurii smalțului dentar);
  • probleme dentare (cariile dentare, dinții sparți sau rupți, cât și obturațiile uzate pot expune dentina, fiind asociate cu dureri dentare repetate localizate);
  • consumul de alimente și băuturi acide (expunerea repetată a dinților la acestea provoacă decalcificarea sau eroziunea dintelui). 

Tratamentele stomatologice, în special cele care implică eliminarea parțială a gingiei, pot provoca retracția gingivală, situație în care dintele devine expus și implicit sensibil la orice stimuli. Obturarea unui dinte, o procedură stomatologică efectuată cu scopul prevenirii evoluției cariilor dentare, poate, de asemenea, să predispună la sensibilitate dentară. În cazul pacienților cu sensibilitate dentară după plombare, simptomele sunt unele temporare, care durează maximum trei săptămâni și apar de regulă doar după expunerea la alimente reci. 

Afecțiunile sistemice asociate cu o creștere a acidității mediului oral, precum ulcerele, refluxul gastroesofagian, bulimia, anorexia sau gastropareza pot provoca uzura smalțului și creșterea sensibilității dentare. 

Diagnosticul sensibilității dentare

Sensibilitatea dentară este ușor de recunoscut de către medicul stomatolog, pe baza simptomelor raportate și a examinării clinice propriu-zise. Pentru identificarea cauzei principale a sensibilității dentare, sunt necesare examinări radiologice. Vizita la medicul stomatolog este obligatorie pentru diagnosticul corect al cauzei sensibilității dentare și nu ar trebui amânată decât în situația în care sensibilitatea dentară se manifestă în episoade sporadice. Sensibilitatea dentară profundă, ce se manifestă prin dureri de dinți puternice în urma unor activități obișnuite, precum periajul dentar, pot fi un semn al uzurii smalțului dentar sau chiar al unor condiții medicale care predispun la expunerea rădăcinii dentare. În astfel de situații, vizita la medic nu poate fi amânată.  

Tratamente pentru sensibilitatea dentară

În funcție de cauze, tratamentul pentru sensibilitatea dentară poate include:

  • igienizare profesională (detartraj dentar); 
  • aplicarea de soluții pe bază de fluor sau a unor agenți de desensibilizare în zonele cu sensibilitate crescută (procedură efectuată de regulă de către medicul stomatolog); 
  • terapia parodontală cu laser (recomandată pacienților cu parodontoză, tratamentul poate reduce sensibilitatea dentară și impactul potențial sever al parodontozei asupra sănătății dentare și gingivale);
  • purtarea unor gutiere nocturne (poate fi recomandată pacienților cu bruxism);
  • tratarea afecțiunilor medicale care cauzează sensibilitatea dentară.  

Sensibilitatea dentară se poate trata acasă?

Desensibilizarea dentară, deși se realizează în general cu produse profesionale, în timpul unei vizite la cabinetul medicului stomatolog, poate fi realizată inclusiv acasă, folosind o pastă de dinți cu fluor, concepută special pentru dinții sensibili. Pasta de dinți pentru sensibilitate dentară tinde să prezinte efecte pozitive la un interval mai lung de timp, de două până la patru săptămâni. 

Complicații ale sensibilității dentare

Complicațiile sensibilității dentare sunt rare, cele mai multe dintre efectele adverse observate în lipsa unui tratament fiind durerea de dinți apărută fără o cauză precisă sau durere ascuțită prelungită apărută în timpul masticației. Atunci când sensibilitatea dentară este cauzată de o afecțiune dentară, complicațiile pot fi însă mult mai severe și mai frecvente și pot include chiar și pierderea dinților (la pacienții cu boli parodontale).  

Cum poți preveni/ameliora durerile provocate de sensibilitatea dentară

Pentru a ameliora sensibilitatea dentară și pentru a preveni reapariția durerilor dentare, se recomandă:

  • menținerea unei bune igiene orale;
  • utilizarea unei paste de dinți pe bază de fluor, concepută în mod special pentru dinții sensibili;
  • utilizarea unui tip de apă de gură fără alcool;
  • alegerea unei periuțe cu dinți moi;
  • evitarea alimentelor sau a băuturilor acide;
  • evitarea periajului dentar imediat după consumul unor alimente;
  • vizitarea medicului stomatolog în mod regulat;
  • reducerea stresului.

Ce boli pot fi semnalate de sensibilitatea dentară?

Uneori, sensibilitatea dentară poate fi declanșată de anumite afecțiuni de sănătate orală sau chiar de afecțiuni generale. Retracția gingivală, o condiție determinată de retragerea țesutului gingival de pe dinte și, implicit, de expunerea gingiei, este o cauză importantă pentru sensibilitatea dentară. 

Parodontoza sau gingivita, factori de risc importanți pentru retracția gingivală, se adaugă pe lista condițiilor de sănătate orală care pot crește sensibilitatea dentară. Deoarece tratamentul retracției gingivale și a parodontozei se pot efectua exclusiv la medicul stomatolog, vizita la cabinet este recomandată pentru a evita complicații severe. 

Alte boli, precum refluxul gastroesofagian sau bulimia, pot duce la sensibilitate dentară sau pot fi semnalate uneori de aceasta. Afecțiunile digestive sau tulburările de alimentație, precum gastropareza, refluxul gastroesofagian sau bulimia provoacă uzura smalțului dentar, asociată cu sensibilitate crescută la nivelul dinților.  

Sensibilitatea dentară la copii/bebeluși

La fel ca adulții, copiii pot experimenta sensibilitate dentară. În general, cauzele tind să fie unele similare, de cele mai multe ori sensibilitatea dentară la copii fiind determinată de expunerea dentinei la dinții deteriorați în urma unui traumatism sau de tehnica necorespunzătoare de periaj dentar. Cariile dentare, inflamațiile sinusale sau obturațiile dentare sunt, de asemenea, cauze frecvente ale sensibilității dentare și pentru durerea de dinți la copii. 

În unele cazuri, ceea ce pare o sensibilitate dentară crescută, poate fi, de fapt, un semn al creșterii dinților. Pentru a exclude însă sensibilitatea dentară și afecțiunile care o pot cauza, este recomandată vizita cu copilul la medicul stomatolog. 

Articol scris de: