Pentru majoritatea persoanelor, vizita într-o clinică stomatologică presupune tratarea sau ameliorarea unor simptome care țin exclusiv de dinți, pierzând din vedere faptul că aceștia depind în totalitate de un substrat sănătos și anume gingiile. 

Gingiile reprezintă țesutul de culoare roz care îmbracă zona inferioară a dinților, iar cea mai frecventă afecțiune la nivelul gingiilor este retracția gingivală.

Ce este retracția gingivală?

Îngrijirea dinților presupune și observarea detaliilor danturii, iar în cazul retracției gingivale, cel mai adesea pacientul sesizează (sau constată în urma consultului stomatologic) o ușoară dezvelire a dintelui sau o retragere a gingiilor. 

Retracția gingivală, cunoscută așadar și sub denumirea de retragere a gingiilor, reprezintă fenomenul prin care țesutul de culoare roz deschis din care iese dintele se retrage, dezvăluind rădăcina acestuia. 

Afecțiunea în sine prejudiciază sănătatea dentară deoarece suprafețele expuse din dinte sunt atacate mai repede de carii, prin prisma faptului că mâncarea ajunge mai ușor în aceste zone, adesea mai greu de periat.

În plus, una dintre problemele cu care se confruntă pacienții afectați de retracție gingivală este de ordin estetic, deoarece retragerea gingiilor afectează frumusețea danturii, iar acest lucru înseamnă un puternic disconfort și uneori o stimă de sine scăzută. 

Este foarte important de reținut faptul că retracția gingivală este ireversibilă ca proces propriu de regenerare, adică țesutul care s-a retras de pe dinte nu va mai reveni singur la loc. Din acest motiv este recomandat consultul medical la fiecare minimum șase luni, igiena dentară riguroasă și, firește, observațiile proprii ale pacienților transmise medicului pentru a interveni la timp în stoparea problemei sau pentru a găsi soluții de reatașare a gingiei. 

Există cazuri în care pacienții observă aceste modificări la nivelul dinților, însă cea mai mare parte a cazurilor de retracție gingivală se diagnosticheaza în timpul consultului. 

Cum arată o gingie sănătoasă?

Un prim indicator al retracției gingivale este aspectul gingiei. Gingia necesită îngrijire, iar periajul corect al dinților ajută la curățarea eficientă a bacteriilor chiar și de pe acest țesut.

O gingie sănătoasă este de culoare roz, chiar roz foarte deschis spre alb, în zona de erupție dentară, iar suprafața este fermă, lipsită de răni și sângerări. Suprafața unei gingii sănătoase are un aspect punctat, iar țesutul este stabil pe osul alveolar.

Gingiile sunt delimitate în două zone: zona gingiilor inferioare, care încastrează dinții și care are o culoare roz-deschis și partea superioară a gingiilor, care este de culoare roșu închis și corespunde zonei de interconectare cu obrajii. 

Culoarea roșie a acestor zone este dată de vascularizație, adică de vasele de sânge care tranzitează suprafața gingiilor. Fiind zone vascularizate, este normală sângerarea gingiilor în episoade de retracție gingivală și paradontoză ca prime simptome. 

Retractia gingivală poate duce la parodontoză? 

Retracția gingivală este o afecțiune ce precede parodontoza. Practic, retracția gingivală reprezintă stadiul în care parodontoza poate fi tratată cel mai ușor. Ulterior depunerii de bacterii și a plăcii bacteriene gingiile se inflamează, devin moi și își schimbă culoarea, devenind mai roșii. Atunci când avansează, efectele retracției gingivale constau în expunerea dinților și mai apoi a osului alveolar. 

Dincolo de disconfort, pacientul începe să semnaleze infectarea țesutului, formarea pungilor de puroi și, cel mai cunoscut efect în boala parodontală, căderea dinților ca urmare a împingerii și a presiunii cauzate de aceste pungi de puroi. 

Retracția gingivală: simptome

Simptomele incipiente ale retracției gingivale sunt sensibilitatea la rece și dulce, cauzate de expunerea dintelui. Practic, de îndată ce te confrunți cu astfel de simptome, ar trebui să stabilești o programare la cabinetul medicului stomatolog. 

Alte simptome ale retracției gingivale, ca urmare a avansării în timp a afecțiunii sunt:

  • expunerea dintelui și efectul de dinte alungit ca urmare a retragerii gingiilor;
  • sensibilitate foarte mare la rece/dulce/cald;
  • dureri la nivelul gingiilor;
  • mișcarea dinților ca urmare a lipsei de susținere în gingie.

Când trebuie să mergi la medicul stomatolog?

Se recomandă să îți monitorizezi cu atenție sănătatea orală, cel puțin o dată la șase luni, prin controale la medicul stomatolog. Pe lângă rutină însă, atunci când simți sensibilitate dentară la activități obișnuite (consumul de cafea, apă rece, dulciuri etc.) sau atunci când observi un aspect neobișnuit al gingiei (culoare, fermitate, retragere), ar trebui să iei în considerare vizita la cabinetul stomatologic. 

Cauzele retracției gingivale

Retragerea gingiilor (sau retracția gingivală) are la bază diferite cauze, însă cel mai important lucru este igiena dentară. O igienă dentară precară poate conduce la apariția retracției gingivale, alături de următoarele cauze:

  • Bruxismul sau scrâșnitul dinților – acesta poate pune presiune pe gingii, de-a lungul timpului. Bruxismul poate cauza și dezvoltarea spațiilor dintre dinți și gingie, favorizând astfel dezvoltarea bacteriilor în aceste spații.
  • Poziția anormală a dinților.
  • Boala parodontală – infecția sau inflamarea gingiilor cauzată de apariția plăcii bacteriene sau a tartrului.
  • Traumatisme la nivelul dinților – posibile lovituri sau leziuni la nivelul cavității orale care afectează țesutul gingival.
  • Periajul incorect sau periajul prea agresiv – folosirea produselor de igienă în mod excesiv, perierea incorectă și produsele foarte abrazive pot cauza desprinderea gingiilor de pe suprafața dinților.
  • Modificările hormonale.
  • Fumatul.
  • Predispoziții sau tulburări genetice.

Factori de risc

Există și anumiți factori de risc ce pot determina apariția retracției gingivale, iar aici putem enumera: fumatul, tulburările genetice, tratamente dentare incorect realizate, igienă deficitară, afecțiuni dentare netratate și bruxismul. 

Metode eficiente de tratament pentru retracția gingivală

Retracția gingivală este o afecțiune ce poate fi tratată folosind tehnicile medicale moderne. Alegerea tratamentului pentru retracție gingivală depinde foarte mult de cauza care a dus la apariția acesteia, așa că este important să discuți cu medicul stomatolog de îndată ce observi primele simptome. 

Odată stabilite cauzele care stau la baza dezvoltării acestei afecțiuni este important să știi că există soluții pentru retracția gingivală. Iată care sunt acestea:

Detartraj și chiuretaj subgingival

  • Chiuretajul subgingival este un tratament de retracție gingivală care presupune curățarea zonei afectate de placă bacteriană. 

Tratament cu laser

  • Medicina modernă permite tratamentul cu laser al afecțiunilor gingivale, procedeul fiind cu mult mai ușor de implementat, iar rezultatele cu mult mai eficiente. 

Grefa gingivală

  • Grefa gingivală presupune folosirea unei porțiuni de țesut gingival prelevat din altă zonă a cavității bucale pentru a acoperi porțiunile unde există retracție gingivală. 

Complicații ale retracției gingivale netratate

Retracția gingivală nu este doar o problemă estetică, ci este și o afecțiune care poate pune dantura în pericol. Complicația directă a retracției gingivale este parodontita. Pe lângă aceasta, mai pot apărea neajunsuri la nivel de sensibilitate a dinților, dureri, sângerări și, firește, aspectul inestetic al danturii. 

Prevenirea retracției gingivale

Ar trebui să știi că există remedii pentru retracția gingivală, iar acestea au la bază mai înainte de orice o bună igienă a dinților. Periajul realizat în mod corect, blând și conform unei rutine stabilite, folosirea aței dentare, un regim alimentar echilibrat, reducerea fumatului și controalele anuale la medicul stomatolog te pot ajuta să previi și să oprești retracția gingivală. 

Dacă ai întrebări despre retracția gingivală sau vrei să verifici dacă suferi de această afecțiune, te așteptăm în clinica noastră, pentru o evaluare completă. 

Articol scris de: