Gingiile inflamate reprezintă o afecțiune frecventă care se poate dezvolta la orice vârstă – statisticile arată că aproximativ 90% din populație (bătrâni, adulți, chiar și copii) se confruntă la un moment dat cu inflamarea gingiilor. Această problemă apare în mod special în cazul persoanelor care au o igienă orală deficitară sau suferă de un deficit de vitamine.
Deși nu reprezintă neapărat o urgență stomatologică, dacă observi că gingiile sângerează, sunt roșii și inflamate, ar fi bine să programezi un consult la medicul stomatolog pentru a descoperi cauza. Netratată la timp, această inflamație a gingiilor poate duce chiar și la pierderea dinților.
De ce se inflamează gingiile? Cauze
Una dintre cele mai frecvente cauze care determină inflamarea gingiilor este gingivita. În momentul în care nu acorzi o atenție sporită sănătății dinților, placa bacteriană se acumulează, iar după o anumită perioadă începe să apară și tartrul. Acesta nu poate fi îndepărtat printr-un simplu periaj, ci este necesară intervenția unui medic. Dacă lași tartrul să se acumuleze în continuare, gingiile încep să se inflameze.
O altă cauză a inflamarii gingivale este erupția molarului de minte pe arcadă. Fiind ultimii dinți care erup, molarii de minte sunt acoperiți de gingie până la dezvoltarea totală. În această zonă, gingia este mult mai expusă, iar bacteriile și resturile de mâncare pot pătrunde mult mai ușor. Placa bacteriană se acumulează din nou, iar gingia se inflamează.
Alte cauze ale inflamării gingiei, mai mult sau mai puțin întâlnite, sunt:
- Ulcerațiile bucale
- Aftele
- Deficitul de vitamina C
- Eroziunea gingivală – perierea intensivă sau agresivă a dinților în procesul de igienizare
Când trebuie să mergi la medicul stomatolog?
Gingia inflamată nu produce o durere intensă, așa cum se întâmplă în cazul altor afecțiuni dentare. Tocmai din acest motiv majoritatea oamenilor evită să meargă la medicul stomatolog, gândindu-se că această problemă va trece de la sine. Dacă disconfortul cauzat de gingia inflamată persistă o perioada îndelungată de timp, este recomandată vizită la medicul stomatolog. Acesta poate decide ce tratament gingii inflamate trebuie aplicat în funcție de cauza identificată.
Este important să mergi la medicul stomatolog dacă observi că ceva nu este în regulă cu gingiile tale. Dacă problema nu este tratată din timp, ea se poate transforma în parodontită, o boală care poate duce în cele din urmă la pierderea dinților. Tratamentul pentru gingii inflamate nu este deloc complex sau dureros, însă în momentul în care ajungi la parodontită trebuie să te pregătești pentru vizite regulate la medicul stomatolog. Amânarea vizitei nu va face problema să dispară – programează-te la un cont în momentul în care observi inflamarea sau sângerarea gingiilor.
Factori de risc pentru inflamarea gingiilor
Inflamarea gingiilor este o problemă cu care se poate confrunta oricine. Este adevărat că persoanele care au o igienă orală incorectă au mai multe șanse să ajungă la gingivită, însă există și situații în care persoanele care merg periodic la medic și urmează o rutină riguroasă de curățare a dinților se confruntă cu gingii inflamate.
Factorii de risc duc la apariția mult mai frecventă a inflamării gingiilor sau la agravarea acestei probleme. Iată care sunt aceștia:
- Diabet
- Hipertensiune
- Fumat
- Stil de viață nesănătos
- Dinți cariați sau fracturați
- Lucrări protetice adaptate necorespunzător
- Scăderea imunității
- Sarcina – modificările hormonale din perioada sarcinii pot determina inflamarea gingiilor
- Boli ale tractului digestiv care duc la un deficit de vitamine și la o imunitate slăbită
- Administrarea anumitor medicamente pe o perioadă mai lungă de timp (exemplu: contraceptive)
Cum știi că suferi de inflamarea gingiilor: simptome
Pe lângă senzația neplăcută de durere și disconfort, inflamarea gingiei se poate observa și vizual. Sănătoasă, gingia are o textură fermă și culoarea roz, iar atunci când este inflamată, această capătă o culoare roșu-violet, și o textură mai moale decât de obicei. De asemenea , când este inflamată, gingia poate produce sângerări în timpul igienizării orale, masticației, sau prin simpla atingere cu limba. Foarte rar pot să apară dureri, de obicei într-o fază mult mai avansată a problemei.
Primul simptom care apare de obicei este sângerarea. Poți observa în timp ce te speli pe dinți o ușoară sângerare, iar la puțin timp după, gingia se înroșește și începe să se inflameze. Au existat și cazuri în care unii pacienți s-au confrunta cu senzații de mâncărime sau de usturime la nivelul gingiilor, însă acesta nu poate fi considerat un simptom clar pentru inflamarea gingivală.
Tratamente pentru gingiile inflamate?
O gingie inflamată o perioadă îndelungată de timp necesită o vizită urgentă la un medic stomatolog. Există mai multe tipuri de tratament gingii inflamate și dureroase, în funcție de stadiul problemei. Uneori este nevoie doar de un detartraj, de schimbarea dietei și de implementarea unei igiene orale corecte. Alteori este prescris pentru gingii inflamate tratament cu antibiotic sau antiinflamatoare, iar dacă afecțiunea a avansat mai mult și s-a transformat în parodontită, va fi nevoie de un tratament mult mai complex. Tratamentul va fi stabilit doar de medic. Nu este recomandat pentru gingii inflamate tratament acasă fără să fie consultat un medic.
Profilaxie: îngrijirea și igiena dentară corespunzătoare
„Mai bine previi decât să tratezi.” – o afirmație ce descrie perfect profilaxia dentară. Prevenția te ajută să ai o dantură sănătoasă și un zâmbet frumos tot timpul. Profilaxia dentară se referă la toate regulile de igienă orală, de la periajul zilnic realizat corect, și folosirea apei de gură până la procedurile realizate în cabinetul de stomatologie, cum ar fi igienizarea profesională și terapiile de prevenție. În cazurile ușoare de inflamație a gingiilor, profilaxia poate fi cea mai bună metodă de tratament – spre exemplu, apa de gură pentru gingii inflamate poate face minuni. Mai multe informații utile despre profilaxia dentară poți citi aici.
Geluri și alte tratamente pentru inflamarea gingiilor
Un tratament destul de frecvent prescris de medicii este un gel pentru gingii inflamate la adulți. În farmacii există o mulțime de astfel de sortimente de geluri care pot fi folosite pentru ameliorarea disconfortului. Gelurile au proprietăți antimicrobiene, antiinflamatoare și antiseptice, acționând imediat și eficient asupra problemei. Din nou, aceste geluri vor fi prescrise de către medic, în urma unui consult. Dentistul tău îți poate recomanda și o pastă de dinți cu efect de prevenire a inflamației gingiilor.
Este recomandat tratamentul gingiilor inflamate acasă?
Dacă inflamația este descoperită într-un stadiu incipient, de cele mai multe ori, medicul va prescrie un tratament pe care pacientul îl va urma acasă, fără a mai fi necesare și alte proceduri dentare. Nu se recomandă însă tratamentul început pe cont propriu acasă, fără un consult medical. Se poate întâmpla ca o inflamație a gingiei să ascundă de fapt o altă afecțiune medicală (vezi gingii inflamate cauze și factori de risc), iar într-o astfel de situație, un simplu gel de gingii să nu fie suficient pentru tratarea problemei.
Complicații ale gingiilor inflamate
Inflamarea gingivală este o afecțiune ușor tratabilă, în general. Cu toate astea, în anumite cazuri, această afecțiune poate duce la complicații serioase. Un astfel de exemplu este parodontoza. Parodontoza este o boală dezvoltată din gingivita netratată. Această afecțiune, la rândul ei netratată la timp, poate avea efecte grave la nivelul danturii și poate duce chiar la pierderea dinților. Tratamentul parodontozei este complex și necesită multe vizite la medic, chiar dacă în ziua de astăzi există terapii cu laser care rezolvă problema într-un mod mult mai eficient. Mai multe despre terapia parodontală poți citi aici.
Gingii inflamate la copii și bebeluși
Vorbim de gingii inflamate bebeluși încă din primul lor an de viață, atunci se confruntă cu erupția dentară. Simptomele în cazul bebelușilor sunt mult mai intense. Pe lângă inflamarea gingiei, aceștia se confruntă și cu dureri intense, agitație și stări de neliniște. La copiii cu o vârstă mai mare, gingiile inflamate apar tot din cauza unei igiene incorecte. Părinții ar trebui să îi obișnuiască pe cei mici cu regulile de igienă orală încă de la o vârstă fragedă pentru a preveni afecțiunile dentare. Vizita la medicul stomatolog la primul semn de gingii inflamate copii este obligatorie.
Gingii inflamate în sarcină
Cele mai multe femei se confruntă cu gingii inflamate în sarcină. Motivul este unul destul simplu. Secreția crescută de hormoni estrogeni își lasă amprenta asupra tuturor țesuturilor organismului, inclusiv la nivelul cavității bucale. Din cauza durerilor și a discomfortului provocare de aceste simptome, gravidele tind să evite periajul sau să-l efectueze într-un mod superficial, creând astfel un cerc vicios, igienă precară sporind numărul bacteriilor și agravând inflamația existentă. Procedurile dentare sunt sigure în timpul sarcinii. În schimb, o problemă netratată la timp se poate agrava și poate pune în pericol fătul.
Modalități de prevenire a inflamării gingiilor
Există multe remedii gingii inflamate și leacuri băbești care promit să rezolve orice problemă dentară ai avea. Adevărul este că cel mai bun tratament pentru gingiile inflamate este prevenția și igiena orală corectă. Alegerea corectă a periuței și a pastei de dinți, folosirea aței dentare după fiecare masă, folosirea unui irigator bucal și a apei de gură atunci când este necesar, controalele periodice la stomatolog și tratarea oricărei probleme încă dintr-un stadiu incipient – toate acestea reprezintă modalități de prevenire a inflamării gingiilor.
Articol scris de:
„Am visat să devin un medic altfel, la care oamenii să vină cu bucurie. Încă de când am terminat facultatea am scris pe cărțile mele de vizită The Gentle Dentist și nu era o simplă declarație de intenție: comunicam cu pacientul clar și îi explicam pașii intervenției, astfel încât să uite de teama de stomatolog.”