Extracția dentară reprezintă o procedură comună efectuată în cabinetele stomatologice, în urma căreia un dinte este îndepărtat complet din alveolă, pentru a menține o bună sănătate orală.
Extracția dentară poate fi necesară atât la adulți, cât și la copii, fiind recomandată ca metodă de tratament a afecțiunilor gingivale sau dentare. În majoritatea cazurilor, o extracție dentară este efectuată sub anestezie locală, cu excepția situațiilor în care se impune anestezia generală.
Când este necesară o extracție dentară
Deși ar putea părea o procedură traumatizantă, extracția dentară nu doar că nu este însoțită de dureri, dar ajută în general și la accelerarea tratamentului și la îmbunătățirea prognosticului în urma unei afecțiuni dentare. Extracția dentară este considerată o ultimă soluție în tratamentul bolilor și traumatismelor orale, când alte tratamente nu mai pot fi eficiente. Medicul dentist poate recomanda o extracție dentară în următoarele situații:
Dinte deteriorat sau infecții
Infecțiile profunde și cariile dentare avansate, care au pătruns în profunzimea dintelui și care nu mai pot beneficia de alte metode de restaurare dentară, reprezintă motivele principale pentru care se recomandă o extracție dentară. Amânarea extracției, în favoarea altor tratamente stomatologice, ar putea avea un impact negativ asupra sănătății orale.
Parodontoză
Parodontoza reprezintă o afecțiune cronică cu impact sever asupra sănătății orale, asociată frecvent cu pierderea dinților. În stadiile avansate ale bolii, extracția dentară constituie unica soluție eficientă pentru păstrarea sănătății orale și pentru a evita alte complicații, precum infecții severe care pot predispune la pierderea unui număr mai mare de dinți.
Dinte fracturat
Fracturile dentare determinate de traumatisme locale pot fi nu doar dureroase, ci și imposibil de restaurat prin procedee standard. În anumite situații, atunci când dinții fracturați nu pot beneficia de tratament de restaurare, preponderent din cauza lipsei de mobilitate, se va recurge la extracția dentară.
Aglomerarea dentară
Aglomerarea dentară apare în urma creșterii unor dinți, precum a molarilor de minte, într-un mod necorespunzător. Considerată o problemă de regulă cu o cauză genetică, aglomerarea dentară poate necesita extracție dentară. De asemenea, persoanele care urmează să poarte un aparat dentar pot necesita extracția unuia sau a mai multor dinți, pentru a crea spațiu.
Tipuri de extracții dentare
În funcție de problema care face necesară extracția dentară și de tipul de dinte, extracția dentară se clasifică în:
Extracție dinte (monoradicular)
Extracția dinților cu o singură rădăcină (monoradiculari), categorie din care fac parte dinții frontali și premolari (uneori cu excepția primului premolar de pe arcada superioară) este indicată în scop curativ, în diferite patologii, în special de natură infecțioasă și traumatică. Procedura este de regulă una simplă, deoarece dinții sunt vizibili și accesibili.
Extracție măsea și premolar (pluriradicular)
Extracția molarilor și a premolarului cu mai mult de o rădăcină reprezintă o procedură de o complexitate mai ridicată, fiind necesară secționarea dinților în mai multe bucăți, de regulă în funcție de numărul rădăcinilor dintelui.
Extracție măsea de minte (molar inclus / semiinclus)
Extracția dentară poate fi recomandată în mod preventiv, pentru eliminarea maselelor de minte, dacă acestea nu au suficient spațiu pe arcada pentru a erupe. O extracție măsea de minte se realizează atât profilactic, cât și pentru eliminarea durerilor asociate cu erupția incorectă sau cu infecțiile locale. Procedura este efectuată sub anestezie locală și nu este urmată de inserarea unui implant, ca în cazurile extracțiilor efectuate asupra celorlalți dinți.
Extracție dinte inclus / semiinclus
Un dinte inclus este un dinte care nu reușește să erupă singur, cauzând dureri semnificative, înghesuirea dinților sau chiar infecții locale. În ceea ce privește dinții semi-incluși, aceștia erup doar parțial, riscurile fiind similare cu cele întâlnite în cazul dinților incluși. Pentru a evita complicațiile potențiale, se recomandă extracția dinților incluși sau semi-incluși.
Anestezia pentru extracția dentară
Extracțiile dentare se realizează aproape întotdeauna sub anestezie locală, scopul fiind acela de a elimina posibila durere care ar apărea în timpul extracției. Extracția sub anestezie totală este efectuată în puține ocazii, de regulă la adulții cu diverse probleme psihice sau la copiii.
Recuperarea după extracția dentară – cum combatem durerea?
Deși în timpul procedurii de extracție dentară nu există dureri, acestea pot să apară după intervenție. Durerea dupa extracția dentară poate fi minimalizată cu ajutorul analgezicelor comune, eliberate fără prescripție medicală. Alte medicamente, precum analgezicele eliberate cu prescripție medicală sau medicamentele antibiotice, pot fi recomandate pentru ameliorarea durerilor, implicit pentru tratarea sau prevenirea unei infecții.
Analgezice cu prescripție
Medicamentele pentru durere eliberate cu prescripție medicală sunt o variantă alternativă la analgezicele eliberate fără prescripție, fiind recomandate atunci când durerile sunt unele intense și persistente.
Antibiotice cu prescripție
Medicamentele antibiotice se administrează pentru a preveni apariția unei infecții sau pentru a combate o infecție deja apărută. Este total contraindicată auto-medicația cu antibiotice, medicamentele din această clasă fiind utilizate doar dacă există o infecție sau un risc ridicat de infecție, exclusiv la recomandarea medicului.
Gheața
Remediu natural care poate ajuta la ameliorarea pentru o durată scurtă de timp a durerilor asociate cu extracția măselelor sau a dinților. Gheața nu trebuie aplicată în mod direct pe piele și nici în cazul în care există o infecție dentară apărută după extracție.
Ce să faci după o extracție dentară
În urma extracției dentare, medicul poate plasa în cavitatea bucală, în regiunea în care era situat dintele, o compresă menită să ajute la formarea unui cheag sanguin, care promovează vindecarea. Astfel, în primele două ore este contraindicată eliminarea compresiei, cât și a consumului de alimente sau lichide. Este contraindicată, de asemenea, plasarea limbii în regiunea în care a fost dintele extras sau clătirea cu apă sau alte lichide a aceleiași regiuni. Este indicat, de asemenea, să se renunțe la fumat în primele 24 de ore de la intervenție. Pentru a facilita recuperarea, este necesar, în plus, să se evite alimentele și lichidele fierbinți și a celor bogate în zaharuri.
Ce să mănânci după extracția dentară
În urma extracției dentare, alimentația poate suferi mici modificări, recomandate pentru a promova o vindecare mai rapidă și pentru a evita eventuale complicații. . În primele 24 de ore de la extracția dentară se recomandă evitarea alimentelor dure, în locul acestora fiind preferate cele moi sau lichide. Iaurtul, supele, piureul sau budinca reprezintă alegeri ideale în primele ore de la intervenție.
Poți consuma alcool după extracția dentară?
Alcoolul poate împiedica procesul natural de vindecare a organismului, astfel că este contraindicat consumul de alcool pentru minimum 7-10 zile de la o extracție dentară. Alcoolul nu doar că încetinește recuperarea, dar poate totodată să interacționeze cu medicamentele analgezice sau antibiotice administrate împotriva durerii sau a infecției.
Ai voie să fumezi după extracția dentară?
La fel ca în cazul consumului de alcool, fumatul este contraindicat după extracția dentară, deoarece încetinește formarea cheagului alveolar. De regulă, recomandarea generală este aceea de a evita fumatul pentru 2-3 zile de la intervenție.
Igiena după extracția dentară
Îngrijirea dinților după o procedură de extracție dentară este esențială pentru a preveni o infecție și pentru a accelera procesul de vindecare. Este contraindicat, astfel, să se clătească gura cu soluții dezinfectante, cât și să se igienizeze dantura, în primele 12, respectiv 48 de ore de la extracția dentară.
Ce să faci înainte de o extracție de dinte
O extracție dentară poate fi stresantă atât pentru adulți, cât și pentru copii. Din acest motiv, anterior vizitei la medicul stomatolog, este indicată o minimă pregătire psihologică și fizică. În acest sens, se recomandă:
- programarea într-o zi liberă, într-o perioadă mai puțin aglomerată (pentru a putea avea ulterior o perioadă de repaus);
- anunțarea medicului cu privire la eventuale tratamente luate (anumite medicamente pot interfera cu anestezicul utilizat);
- efectuarea din timp a radiografiei dentare solicitate de către medic;
- evitarea consumului de alcool și a fumatului cu minimum 24 de ore înainte de procedură.
Ce complicatii pot aparea?
Extracția dentară, la fel ca alte intervenții stomatologice, prezintă o serie de riscuri și de potențiale complicații, precum:
- sângerare persistentă (care durează mai mult de 12 ore);
- infecție locală post-chirurgicală;
- umflare și roșeață la locul intervenției;
- leziuni ale nervilor.
Deși procedura de extracție dentară poate părea complicată și dureroasă, în cabinetul medical potrivit întreg procesul durează doar câteva minute și nu presupune niciun fel de durere, fiind efectuată sub anestezie. Evitarea vizitei la medic, în schimb, predispune la infecții dentare și dureri profunde și persistente.
Articol scris de:
„Am visat să devin un medic altfel, la care oamenii să vină cu bucurie. Încă de când am terminat facultatea am scris pe cărțile mele de vizită The Gentle Dentist și nu era o simplă declarație de intenție: comunicam cu pacientul clar și îi explicam pașii intervenției, astfel încât să uite de teama de stomatolog.”