Parodontita este o infecție severă a gingiilor, care poate duce la pierderea dintelui și la alte complicații grave. Însă pentru a înțelege mai bine bolile parodontale, trebuie să cunoaștem factorii care cresc riscul de a le dezvolta.

Țesutul gingival poate avea de suferit dacă anumite boli parodontale (în stadii diferite) sunt lăsate netratate. Tocmai din acest motiv, este bine să se țină cont de anumiți factori de risc care pot reprezenta o predispoziție mai mare ca pacientul să dezvolte o boală parodontală.

Factorii care pot crește, așadar, riscul unei persoane de a dezvolta parodontită sunt următorii:

  • Gingivita;
  • Vârsta – studiile arată că persoanele vârstnice au cele mai mari rate de boală parodontală, iar datele oferite de CDC la nivelul SUA indică faptul că peste 70% dintre americanii cu vârsta peste 65 de ani au parodontită;
  • Fumatul – studiile au arătat că fumatul este un factor semnificativ în dezvoltarea și progresia bolii parodontale;
  • Folosirea unor droguri recreaționale, cum ar fi marijuana;
  • Obezitatea – cercetările au arătat că obezitatea poate crește riscul de boală parodontală;
  • Condiții care pot să scadă imunitatea, cum ar fi leucemia, HIV/SIDA, tratamentele pentru cancer;
  • Obiceiuri care pot duce la o igienă orală precară;
  • Dezechilibrele hormonale, cum ar fi nivelul hormonal afectat de sarcină, menstruație sau menopauză;
  • Stresul – este un factor de risc pentru boala parodontală, iar cercetările au demonstrat că stresul poate îngreuna anumite procese: de exemplu, organismului îi va fi mai greu să lupte contra infecțiilor, inclusiv contra bolilor parodontale;
  • Scrâșnitul din dinți sau bruxismul – acest obicei poate exercita o forță mare asupra țesuturilor de susținere ale dinților și ar putea accelera viteza la care țesuturile parodontale sunt distruse;
  • Anumite boli, cum ar fi diabetul, artrita reumatoidă și boala Crohn – trebuie să reținem că unele boli sistemice care afectează sistemul inflamator pot agrava starea gingiilor, iar printre acestea se află și bolile cardiovasculare;
  • O alimentație săracă în substanțe nutritive – ca de exemplu, carența de vitamina C; o dietă care este săracă în ceea ce privește nutrienții importanți poate compromite sistemul imun, ceea ce înseamnă că organismului îi va fi mai greu să lupte împotriva infecției;
  • Ereditatea, întrucât genele fiecăruia îndeplinesc un rol important;
  • Anumite tratamente medicamentoase, care pot cauza uscăciunea gurii sau modificări ale țesutului gingival. Contraceptivele orale, antidepresivele și unele medicamente prescrise pentru bolile de inimă pot afecta sănătatea cavității bucale.

Ce trebuie să știm despre bacteriile din gură

Chiar și cei mai sănătoși dintre noi au sute de diferite tipuri de bacterii care se regăsesc în cavitatea bucală. Cele mai multe dintre aceste bacterii sunt inofensive, însă din păcate, atunci când dinții nu sunt curățați corect în fiecare zi, bacteriile acestea se dezvoltă și se formează o placă bacteriană pe dinți.

Bacteriile sunt, așadar, principalul agent cauzator în boala parodontală, iar potrivit studiilor, se estimează că peste 500 de specii diferite de bacterii* sunt capabile să colonizeze gura unui adult. În plus, unele dintre cele mai comune microorganisme asociate cu boala parodontală* sunt Porphyromonas gingivalis, Prevotella intermedia, Bacteroides forsythus, Campylobacter rectus și Actinobacillus actinomycetemcomitans.

Nu este de mirare că igiena orală precară se află pe lista factorilor de risc ai parodontitei, întrucât această boală este, de regulă, cauzată de igiena necorespunzătoare a dinților. Cu alte cuvinte, atunci când nu ne periem dinții și nu curățăm spațiile interdentare greu accesibile din gură, se declanșează o serie de procese care implică placa bacteriană, tartrul și inflamația.

Dincolo de igiena orală precară, există și alți factori care reprezintă un risc mai mare de a dezvolta parodontită. Fumatul este unul dintre cei mai mari factori de risc pentru această boală, subliniază experții. După fumat, pe listă se află diabetul de tip 2, obezitatea, unele modificări de natură hormonală la femei care pot sensibiliza gingiile, unele condiții care au un impact uriaș asupra sistemului imunitar, medicamentele care reduc producția de salivă în cavitatea bucală, factorii genetici, o alimentație prea săracă în substanțe nutritive.

De ce fumătorii au un risc mai mare?

Cel mai important factor de risc pentru parodontită este, așa cum știm deja, fumatul. Studiile arată că fumătorii au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta parodontită, în comparație cu persoanele nefumătoare. În plus, tratamentele parodontale au o rată mai mică de succes în cazul fumătorilor, decât în cazul nefumătorilor. Explicația este una simplă: procesul de vindecare la persoanele fumătoare este afectat, de aici și rata mai mică de succes a tratamentelor.

Din păcate, în practica clinică s-a observat că parodontita progresează mult mai rapid, cu o pierdere mult mai rapidă a dinților, în cazul fumătorilor, așa că aceștia trebuie să acorde o atenție sporită îngrijirii danturii.

Alte riscuri care derivă din boala parodontală

Dovezile științifice recente sugerează că boala parodontală poate crește semnificativ riscul de a dezvolta anumite boli sistemice sau de a altera cursul natural al unor condiții sistemice. Totodată, oamenii de știință* arată că acele condiții în care influența infecției parodontale este documentată includ, printre altele: bolile coronariene și evenimentele asociate bolilor coronariene, cum ar fi angina pectorală și infarctul miocardic, ateroscleroza, accidentul vascular cerebral, diabetul zaharat; nașterea prematură, aducerea pe lume a unui bebeluș cu o greutate mică la naștere; afecțiuni respiratorii, cum ar fi BPOC (bolile pulmonare obstructive cronice). Parodontita inițiază inflamația sistemică, arată oamenii de știință.

Bibliografie:

*Saini, Rajiv et al. “Periodontitis, a true infection.” Journal of global infectious diseases vol. 1,2 (2009): 149-50. doi:10.4103/0974-777X.56251. (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2840950/ )

Articol scris de: