Dacă este lăsată netratatăm boala parodontală ar putea duce, în timp, la dezvoltarea anumitor probleme de sănătate.

 Printre aceste probleme se află și afecțiunile cardiovasculare, așa că astăzi ne-am propus să oferim informațiile necesare pentru a înțelege ce fel de corelație există între această boală și afecțiunile de la nivelul inimii și vaselor de sânge.

Mai multe studii de specialitate au arătat că boala parodontală sau parodontita este asociată cu afecțiunile inimii. Chiar dacă nu s-a dovedit încă o relație de tip cauză-efect, cercetările efectuate au indicat faptul că boala parodontală crește riscul de boli de inimă. Responsabilă pentru această asociere este inflamația cauzată de boala parodontală. În plus, parodontita poate și să agraveze (să exacerbeze) afecțiunile pre-existente ale inimii.

Ce trebuie să reținem în acest caz?

Medicii dentiști trebuie să țină cont, în primul rând, de afecțiunile pre-existente ale pacientului. Mai mult, pacienții care sunt la risc pentru anumite boli de inimă pot avea nevoie de tratament cu antibiotice înainte de a fi supuși unor proceduri în cabinetul medicului dentist. Este important, așadar, ca atât medicul specialist parodontolog, cât și medicul cardiolog să determine dacă acea afecțiune de la nivelul inimii necesită sau nu un tratament cu antibiotice înainte de efectuarea anumitor intervenții în sfera dentară.

Experții de la Harvard precizează că persoanele diagnosticate cu boala parodontală au un risc de două sau de trei ori mai mare de a suferi un infarct miocardic, un accident vascular cerebral (AVC) sau de a suferi un alt tip de eveniment cardiovascular grav. Chiar și așa, este posibil ca între cele două – boala parodontală și boala de inimă – să nu existe o asociere directă. Ce înseamnă asta? Că multe persoane cu afecțiuni cardiovasculare au gingiile sănătoase. Totodată, nu toate persoanele cu boală parodontală dezvoltă probleme la nivelul miocardului, adică în zona mușchiului inimii. Asocierea dintre boala parodontală și bolile de inimă ar putea fi, însă explicată de factorii de risc comuni: printre aceștia se află fumatul sau o alimentație nesănătoasă.

Ce legătură are inflamația în această corelație

Specialiștii din sfera sănătății orale spun că boala parodontală crește povara pe care inflamația o exercită asupra corpului uman. Totodată, inflamația acută, cea care implică un volum mare de celule ale sistemului imunitar care atacă microorganismele care invadează organismul, favorizează vindecarea pe termen scurt. Însă oamenii de știință spun că inflamația cronică, adică pe termen lung, este un factor-cheie care contribuie la multe probleme de sănătate, în special când este vorba de ateroscleroză (aceasta este reprezentată de plăcile de aterom, plăci alcătuite din grăsime, colesterol, calciu și alte substanțe care se află în sânge, iar aceste plăci se depun pe pereții interiori ai arterelor noastre).

Teorii propuse de oamenii de știință

În ultimii ani, studiu după studiu a arătat că persoanele cu o igienă orală precară, cum ar fi cele care și-au pierdut dinți sau care suferă de boală parodontală au riscuri mai mari de probleme cardiovasculare decât persoanele care au o bună igină orală. Încercând să găsească o explicație pentru această asociere, cercetătorii au propus mai multe teorii:

  1. Bacteriile care infectează și care cauzează gingivita și parodontita circulă, totodată, și prin vasele de sânge din alte zone din corp, acolo unde aceleași bacterii duc la inflamația vaselor de sânge și la deteriorarea acestora. Din acest motiv, pot fi urmări precum mici cheaguri de sânge, infarct miocardic și AVC. Explicația ar fi că s-au găsit rămășițe sau resturi de bacterii din cavitatea orală în interiorul vaselor de sânge afectate de ateroscleroză, în zone îndepărtate de cavitatea bucală (gură). Însă chiar și așa, experții de la Harvard amintesc că tratamentul cu antibiotice nu s-a dovedit a fi eficient în reducerea riscului cardiovascular.
  2. O altă teorie propusă de oamenii de știință se referă la faptul că nu bacteriile sunt cele care cauzează probleme, ci că de fapt de vină ar fi răspunsul imun al corpului nostru – inflamația este, așadar, cea care declanșează, potrivit teoriei acesteia, deteriorare la nivel vascular prin tot corpul, inclusiv în inimă și în creier.
  3. O altă teorie sugerează că nu există o corelație directă între boala parodontală și boala cardiovasculară. Motivul pentru care acestea apar împreună este faptul că există un al treilea factor implicat, ca de exemplu fumatul, care este un factor de risc pentru ambele afecțiuni. Alți factori cu potențialul de a contribui la apariția celor două (boli de inimă și boala parodontală) sunt: accesul îngreunat la serviciile de sănătate și lipsa activității fizice.

Evenimentele cardiovasculare și sănătatea orală

Un studiu recent, publicat în 2018 în European Journal of PreventiveCardiology, a analizat în detaliu această întrebare, pentru a găsi o legătură între boala parodontală și afecțiunile cardiovasculare. Cercetătorii au analizat informațiile care proveneau de la aproape un milion de persoane care au suferit peste 65.000 de evenimente cardiovasculare, inclusiv atacuri de cord, și au descoperit următoarele: că după ce s-a luat în considerare vârsta participanților, a existat o corelație moderată între pierderea dinților (o trăsătură a sănătății orale precare) și boala arterială coronariană (cea mai frecventă boală cardiacă); și că atunci când s-a luat în considerare fumatul, corelația dintre pierderea dinșilor și boala cardiovasculară a dispărut în mare parte.

Acest studiu intitulat „Oral health and later coronary heart disease: Cohort study of one million people” sugerează că această corelație observată dintre sănătatea orală precară a participanților nu cauzează în mod direct boli cardiovasculare. Totodată, trebuie să reținem că alte studii au descoperit totuși asocieri după ce au avut în vedere fumatul și alți factori de risc cardiovascular. De exemplu, unii cercetători au evaluat legătura dintre boala parodontală și boala arterială coronariană și au descoperit că riscul de a avea antecedente de infarct miocardic a crescut odată cu severitatea bolii parodontale.

Indiferent de ce spun studiile (mai ales că în unele cercetări rezultatele se contrazic), pacienții cu o formă de boală cardiovasculară trebuie să îi comunice medicului dentist faptul că au acest diagnostic, pentru ca specialistul să țină cont de antecedentele medicale atunci când sunt necesare anumite intervenții pentru a trata boala parodontală.

Articol scris de: