Igiena orală joacă un rol important în viața fiecăruia dintre noi. În lipsa unui ritual corect de igienizare dentară, pe suprafața dinților se formează tartru și placă bacteriană, care pe termen lung produc diverse afecțiuni la nivelul dinților, dar și al țesuturilor moi.

Studiile realizate de-a lungul timpului au scos la iveală o concluzie îngrijorătoare – aproximativ 80% dintre români se confruntă cu probleme dentare, majoritatea fiind provocate de o igienă orală necorespunzătoare. În acest articol vom vorbi despre abcesul dentar, o afecțiune cu care se confruntă mulți români și care, de cele mai multe ori, este tratată într-un mod superficial, acasă.

Ce este un abces dentar?

Abcesul dentar este cauzat de o infecție bacteriană localizată la nivelul gingiei sau al osului maxilarului, sau chiar în interiorul dintelui. La baza apariției abcesului dentar se află igiena orală deficitară, dar și cariile netratate la timp. Abcesul dentar reprezintă o urgență stomatologică, așa că, dacă observi vreun simptom, ar fi bine să mergi la medicul stomatolog cât mai repede pentru evaluarea situației și stabilirea celui mai eficient tratament.

Tipuri de abces dentar

Există mai multe tipuri de abcese dentare, în funcție de locul în care se formează: abcesul periapical, parodontal și gingival. Toate tipurile de abcese dentare sunt la fel de grave și dureroase, afectând semnificativ calitatea vieții pacientului.

Abcesul periapical

Abcesul periaplical se formează în interiorul dintelui, de cele mai multe ori la vârful rădăcinii dintelui.  Cariile netratate se extind până ajung la pulpa dintelui, provocând infecții profunde și cauzând dureri puternice pacientului. Abcesul periapical poate să apară și în cazul dinților cu obturații sau a lucrărilor dentare vechi.

Abcesul parodontal

Abcesul parodontal este o infecție ce apare la nivelul aparatului de susținere a dinților, adică în jurul gingiei sau osului alveolar. Cauza este acumularea de bacterii în pungile parodontale, deci acest tip de abces dentar apare mult mai frecvent în cazul persoanelor care suferă de boli parodontale. Diagnosticul se pune de cele mai multe ori în urma unor investigații imagistice (radiografie abces dentar).

Abcesul gingival

Abcesul gingival apare în zona țesuturilor de la marginea liniei gingivale a dinților. Acesta demontează mitul conform căruia această problemă poate să apară doar în rândul persoanelor care suferă de carii profunde. Tipul acesta de abces poate să se instaleze și la dinții perfect sănătoși, fiind provocat de prezența unui corp străin, cum ar fi resturile de mâncare, la nivelul gingiei. Dacă nu este tratat la timp, abcesul gingival poate să evolueze într-un abces parodontal.

Abcesul dentar: simptome

Primul simptom al abcesului dentar este durerea intensă, cu o evoluție progresivă și extindere către urechi sau maxilar. Aceasta este momentul în care trebuie să te prezinți urgent la medic. Unii oameni evită vizita la medicul stomatolog, crezând că abcesul dentar se sparge singur. Abcesul nu doar că nu se sparge, dar netratat se poate extinde și poate produce dureri inimaginabile. Tratarea acasă a unui abces dentar nu este recomandată.

Revenind la simptome, iată care sunt cele mai frecvent întâlnite:

  • durere de ureche și maxilar;
  • inflamație la nivelul țesuturilor moi și a feței (gingie umflată măsea);
  • halitoză (respirație urât mirositoare) și gust neplăcut în cavitatea bucală;
  • febră (poate să apară uneori);
  • sensibilitate termică și durere la mestecat;
  • ușoară mobilitate la nivelul dintelui unde s-a instalat abcesul;
  • înroșirea gingiilor;
  • umflătură de dimensiunea unui bob de mazăre la locul abcesului.

Care este durata unui abces dentar?

Nu se poate spune cu exactitate care este durata unui abces dentar, însă ar trebui să știi că acesta se manifestă în diferite etape. În faza incipientă, numită și perioada de maturare, infecția este în curs de formare. Tot în această perioadă apar și durerile intense. Această fază incipientă poate să dureze câteva zile. În funcție de evoluția abcesului, medicul stomatolog poate prescrie doar tratament medicamentos (antibiotic pentru abces dentar) sau poate propune proceduri de incizie și drenaj. Practic, abcesul dentar poate dura 2-3 zile sau 2-3 săptămâni, dacă este lăsat netratat. Depinde doar de tine și de cât de repede mergi la medicul stomatolog.

Cauzele apariției abcesului dentar

Medicii stomatologi insistă asupra controalelor periodice și asupra igienei orale corecte care ajută la menținerea sănătății dinților. Dacă pacienții ar urma cu strictețe sfaturile medicilor, o mare parte din cauzele care duc la apariția abcesului dentar ar fi eliminate. Este de ajuns stabilirea unor reguli zilnice de igienă orală pentru a preveni durerile provocate de o astfel de afecțiune.

Factori de risc pentru abcesul dentar

Cauzele care produc apariția abcesului dentar sunt variate, însă în majoritatea cazurilor vorbim de o igienă orală defectuoasă și de carii dentare netratate la timp, situație în care infecția s-a extins până în interiorul dintelui și la pulpa dentară. Alți factori de risc pentru apariția abcesului dentar sunt:

  • fumatul;
  • parodontoza netratată;
  • tratamentele de canal realizate incorect;
  • traumatismele dentare;
  • erupția molarilor de minte;
  • fisurile de la nivelul rădăcinii dentare.

Factorii de risc acționează în mai multe direcții: unii favorizează apariția abcesului dentar (cum ar fi igiena orală precară), alții grăbesc evoluția sa și agravează lucrurile (cum ar fi fumatul).

Abcesul dentar: metode de tratament

Există mai multe modalități de tratament pentru abcesele dentare. Important este să nu te tratezi acasă, ci să lași medicul să stabilească cea mai bună variantă de tratament pentru tine. Abcesele dentare descoperite într-o fază incipientă nu au nevoie de tratamente complexe, de cele mai multe ori fiind eficient un tratament cu antibiotic și eliminarea cauzei care a dus la apariția abcesului dentar. Asta nu înseamnă că te poți trata singur – nu este recomandat sub nicio formă pentru abces dentar un tratament acasă.

Tratamentul endodontic

În cazul în care abcesul dentar a apărut ca urmare a infecției pulpei dentare, medicul endodont va opta pentru un tratament pentru a curăța și trata canalul dintelui afectat. Canalele radiculare vor fi sigilate pentru a nu mai permite pătrunderea microbilor.

Extracția dintelui

Există și situații în care pacienții ajung la medic mult prea târziu și nu se mai poate face nimic pentru salvarea dintelui. Singura variantă pentru a opri infecția să se răspândească este extracția dintelui (această procedură aduce și un disconfort ulterior, cum ar fi senzația permanentă de gingie umflată după extracție, care poate fi confundată cu un abces dentar). Tocmai din acest motiv este recomandat să mergi la medic încă de la apariția primelor simptome.

Tratamentul cu laser

Unul dintre factorii de risc pentru abcesul dentar este boala parodonatală. Cele mai bune rezultate în tratamentul parodontozei sunt obținute cu ajutorul laserului care curăță țesuturile afectate și lasă țesutul sănătos neatins. Tratamentul cu laser ajută la stoparea evoluției bolii parodontale și, implicit, la prevenirea apariției abceselor dentare. Mai multe detalii despre această procedură poți citi aici.

Care sunt riscurile tratării abcesului dentar acasă?

Uneori, abcesul se poate sparge singur. Dar asta nu înseamnă că ai scăpat de el și că nu mai trebuie să mergi la medic. Infecția încă există și ea se poate extinde, favorizând apariția altor abcese dentare. În cazul în care abcesul nu s-a spart și încerci să îl tratezi singur acasă, cu tot felul de leacuri băbești, există șanse mari ca infecția să se extindă la nivelul pulpei dentare (mai ales dacă vorbim de o carie profundă) și ulterior să ai nevoie de tratamente endodontice costisitoare pentru curățarea dintelui. Să nu uităm că abcesul dentar netratat la timp sau corespunzător poate duce și la pierderea dintelui afectat.

Ce poți face pentru ameliorarea durerii provocate de abcesul dentar?

Durerile provocate de abcesul dentar sunt extrem de intense, iar cea mai eficientă metodă de ameliorare a acestor dureri este reprezentată de analgezice și antiinflamatoare. Este recomandat să întrebi înainte medicul stomatolog ce medicamente poți lua pentru ameliorarea durerilor. Există însă și alte lucruri pe care le poți face pentru a nu mai resimți durerea atât de tare. Spre exemplu, poți evita să consumi alimente fierbinți sau reci și să mesteci în partea sănătoasă a cavității bucale. Hidratarea corespunzătoare, periajul cu mișcări fine, cu ajutorul unei periuțe cu peri moi din silicon și folosirea apei de gură sunt alte sfaturi pe care le poți urma pentru reducerea disconfortului. Leacurile băbești care circulă peste tot nu știm cât de eficiente sunt și nici nu îți recomandăm să le urmezi, cu gândul că abcesul va trece de la sine și nu va mai trebui să mergi la medic.

Abcesul dentar: complicații

Abcesul dentar netratat la timp poate produce complicații grave, mai ales în cazul pacienților care se confruntă cu un sistem imunitar slăbit sau cu alte afecțiuni cronice, cum ar fi diabet. O astfel de infecție la gingie contribuie la dezvoltarea unor afecțiuni precum sinuzită maxilară, chist dentar, osteomielită (o infecție ce se manifestă la nivelul sistemului osos) sau chiar septicemie.

Abcesul dentar la copii

Abcesul dentar este o afecțiune comună și în rândul copiilor. Părinții trebuie să fie vigilenți și să observe orice modificare la nivelul cavității bucale a copiilor pentru că, de multe ori, cei mici nu pot să își exprime foarte clar durerea sau disconfortul. Cele mai multe cazuri de abces la copii sunt întâlnite la măseaua de minte. Ca și în cazul adulților, orice abces gingival la copii necesită vizita imediată la medicul stomatolog.

Abcesul dentar în sarcină

Unele femei gravide evită vizitele la medicul stomatolog de frică – există un mit care circulă și care spune că femeile însărcinate nu pot beneficia de anumite proceduri stomatologice pentru că substanțele folosite pot afecta copilul. Îți recomandăm să mergi la controalele periodice la dentist și pe durata sarcinii și să tratezi orice afecțiune din timp pentru că procedurile realizate sunt 100% sigure. Dacă abcesul dentar nu este tratat la timp, infecția se răspândește, iar riscul de naștere prematură crește.

Modalități de prevenție a abcesului dentar

Cea mai bună modalitate de prevenție a abcesului dentar este igiena orală corectă. Periajul zilnic al dinților, folosirea apei de gură și a aței dentare, controalele periodice la medicul stomatolog și tratarea cariilor încă din faza incipientă sunt câteva reguli de igienă pe care ar fi bine să le urmezi dacă vrei să ai mereu o dantură sănătoasă și un zâmbet frumos. În acest fel eviți și durerea intensă provocată de un abces dentar, dar și complicațiile care ar putea să le aducă.

Articol scris de: